Senatul a adoptat miercuri un proiect de modificare a Codului penal care prevede un prag valoric pentru infracțiunea de abuz în serviciu. Potrivit proiectului de lege, dacă prejudiciul cauzat este mai mic de 250.000 de lei, atunci abuzul în serviciu nu va mai fi considerat o infracțiune.

Amendamentul care prevede acest cuantum a fost susținut de PSD, PNL și UDMR și a primit 79 de voturi pentru și 25 împotrivă.

„Fapta funcționarului public care, cu știință, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act prevăzut de o lege, o ordonanță a guvernului, o ordonanță de urgență a Guvernului sau de un alt act normativ care, la data adoptării, avea puterea de lege ori îndeplinește cu încălcarea unei dispoziții cuprinse într-un astfel de act normativ, cauzând astfel o pagubă mai mare sau egală cu 250.000 de lei ori o vătămare gravă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică”, se arată în amendament.

În prezent, proiectul de lege urmează să fie trimis către Camera Deputaților, care este forul decizional în acest caz. Este posibil ca modificările propuse să fie supuse unor noi amendamente sau chiar să fie respinse în totalitate. Cu toate acestea, este clar că această inițiativă a atras atenția opiniei publice și va continua să fie dezbătută în viitorul apropiat.

Dacă amendamentul propus de principalele partide va trece și de Camera Deputaților, atunci acțiunea intenționată a unui funcționar public de a provoca un prejudiciu mai mic de 250.000 de lei nu va mai fi considerată o infracțiune.

Alte știri:  Ucraina permite deținuților să se alăture armatei, în încercarea de a contracara avansul trupelor ruse
Urmărește-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Constanța celebrează 85 de ani de la intrarea Navei-școală Mircea în serviciul Forțele Navale Române

În Portul Militar Constanța a avut loc astăzi, 17 mai 2024, o…

Partidul Verde Constanța desființează acuzațiile făcute de foștii membri: “Mitulescu, candidatul SOS la Primăria Constanța, a fost exclus din cauza consumului de droguri”

Un articol apărut recent în ziarul Replica a stârnit controverse, după ce…

Peru clasifică persoanele trans ca fiind “bolnave mintal” printr-un decret guvernamental

Guvernul din Peru a emis un decret prin care persoanele transgen, non-binare…

Coreea de Nord: Sora lui Kim Jong Un neagă orice export de arme către Rusia

Într-o declarație publicată vineri, Kim Yo Jong, puternica soră a liderului nord-coreean…

Poliția franceză a împușcat mortal un bărbat care intenționa să incendieze o sinagogă

Poliția franceză a împușcat mortal un bărbat înarmat care dorea să incendieze…