Senatul american a adoptat marți, în unanimitate, o rezoluție prin care îl condamnă pe președintele rus Vladimir Putin drept criminal de război, relatează Reuters.

“Rezoluția, introdusă de senatorul republican Lindsey Graham și susținută de senatori din ambele partide, a încurajat Curtea Penală Internațională (CPI) de la Haga și alte națiuni să vizeze armata rusă în orice investigație privind crimele de război comise în timpul invaziei Rusiei în Ucraina”, se arată în comunicat.

Potrivit liderului majorității democrate din Senat, Chuck Schumer, democrații și republicanii s-au unit pentru a spune că “Vladimir Putin nu poate scăpa de răspundere pentru atrocitățile comise împotriva poporului ucrainean”.

Săptămâna trecută, ambele camere ale Congresului american au aprobat o lege care prevede un ajutor de 13,6 miliarde de dolari pentru Ucraina și aliații săi europeni. Președintele SUA, Joe Biden, a promulgat legea la 15 martie.

La 24 februarie, președintele rus Putin a anunțat o invazie pe scară largă a Ucrainei. Trupele rusești au bombardat și distrus infrastructura, zonele rezidențiale ale orașelor și satelor ucrainene folosind artileria, sisteme de rachete cu lansare multiplă și rachete balistice.

Ucraina a intentat oficial un proces împotriva țării agresoare la Curtea Internațională de Justiție a ONU de la Haga.

Procurorul Curții Penale Internaționale, Karim Khan, a decis să lanseze o anchetă oficială privind situația din Ucraina

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram