WASHINGTON, DC – NOVEMBER 26: President Donald Trump speaks in the Diplomatic Room of the White House on Thanksgiving on November 26, 2020 in Washington, DC. Trump had earlier made the traditional call to members of the military stationed abroad through video teleconference. (Photo by Erin Schaff – Pool/Getty Images)

Senatul SUA nu a reușit să ajungă la majoritatea de două treimi necesară pentru a-l condamna pe fostul președinte Donald Trump pentru o acuzație de incitare la insurecție din cauza revoltei de la Capitol din 6 ianuarie.

Majoritatea senatorilor, inclusiv șapte republicani, au votat pentru condamnarea lui Trump, cu 10 voturi mai puțin decât cele 67 necesare pentru condamnare.

După achitarea sa, Trump a lansat o declarație în care denunța procesul ca fiind „cea mai mare vânătoare de vrăjitoare din istorie”.

Dacă ar fi fost condamnat, Senatul ar fi putut vota pentru a-l împiedica să candideze din nou la funcție.

După vot, seniorul republican din Congres, senatorul Mitch McConnell, a spus că Trump a fost „responsabil” pentru asaltul asupra Capitolului și l-a numit „o dezonorantă, dezonorantă abandonare a datoriei”.

Anterior, el a votat împotriva condamnării, spunând că este neconstituțional acum că dl Trump nu mai este președinte. McConnell a avut un rol esențial în amânarea procesului lui Trump până după ce a părăsit funcția, pe 20 ianuarie.

Cu toate acestea, McConnell l-a avertizat pe Trump că ar putea fi tras la răspundere în instanță.

“El nu a scăpat încă de nimic. Cu toate acestea. Avem un sistem de justiție penală în această țară, avem litigii civile și foștii președinți nu sunt imuni de a fi [trimiși] la răspundere de niciunul dintre ei”, a spus el.

Președintele Joe Biden a spus: „Deși votul final nu a condus la condamnare, fondul acuzației nu este contestat.

“Acest capitol trist din istoria noastră ne-a amintit că democrația este fragilă. Că trebuie întotdeauna apărată. Trebuie să fim mereu vigilenți. Violența și extremismul nu își au locul în America. Și fiecare dintre noi are o datorie și o responsabilitate ca Americani, și mai ales ca lideri, să apere adevărul și să învingă minciunile “.

Cei șapte republicani care au votat pentru condamnare au fost Lisa Murkowski, Susan Collins, Ben Sasse, Bill Cassidy, Richard Burr, Mitt Romney și Pat Toomey.

În declarațiile lor de încheiere, parlamentarii Camerei Reprezentanților Democrați numiți să păstorească procesul prin Senat au avertizat că ar fi periculos achitarea dlui Trump.

“Miza nu ar putea fi mai mare, deoarece adevărul rece și dur este că ceea ce sa întâmplat la 6 ianuarie se poate întâmpla din nou”, a declarat reprezentantul Joe Neguse.

“Istoria ne-a găsit. Vă rog să nu priviți în altă parte”, a spus reprezentanta Madeleine Dean.

Cu toate acestea, avocatul lui Trump, Michael van der Veen, a numit procedurile drept „proces judiciar” și a declarat că democrații sunt „obsedați” de acuzarea lui Trump.

“Această acuzare a fost o șaradă completă de la început până la sfârșit”, a spus el. “Întregul spectacol nu a fost altceva decât urmărirea nemărginită a unei vendete politice de lungă durată împotriva dlui Trump de către partidul de opoziție”.

Trump însuși a spus că niciun președinte nu „a trecut vreodată prin așa ceva” și că „mișcarea pentru a face America din nou mare” abia „a început”.

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

VIDEO. RA-APPS investește în secret 7 milioane de euro din bani publici în viitoarea locuință a lui Klaus Iohannis

Regia Protocolului de Stat a început în secret renovarea unui fost sediu…

Macron nu exclude trimiterea de trupe terestre în Ucraina 

Președintele francez, Emmanuel Macron, a declarat că nu exclude trimiterea de trupe…

Fostul prefect de Gorj, Dan Ilie Morega, internat la psihiatrie după ce a fost prins de patru ori la volan în ultima lună, deși permisul îi fusese retras

Fostul prefect de Gorj, Dan Ilie Morega, se află în prezent internat…

Ciolacu spune că nu știe dacă vila renovată cu milioane de euro este destinată președintelui Iohannis

Marcel Ciolacua a anunțat că va solicita informații cu privire la o…

Peste 2 milioane de animale au murit în Mongolia din cauza vremii extreme

Iarna aceasta a fost mai severă decât de obicei în Mongolia, cu…

New York Times: CIA a construit 12 baze secrete de spionaj în Ucraina, purtând un război din umbră împotriva Rusiei din 2014

Publicația New York Times dezvăluie într-un articol nivelul de sprijin acordat de…

Sonda spațială Odiseu a trimis primele imagini de la aselenizarea sa pe Lună

Sonda americană Odiseu, dezvoltată de compania Intuitive Machines, a trimis primele imagini…

Parlamentul Ungariei aprobă cererea Suediei de aderare la NATO

Parlamentul Ungariei a votat luni pentru a ratifica cererea Suediei de a…