WASHINGTON, DC – NOVEMBER 26: President Donald Trump speaks in the Diplomatic Room of the White House on Thanksgiving on November 26, 2020 in Washington, DC. Trump had earlier made the traditional call to members of the military stationed abroad through video teleconference. (Photo by Erin Schaff – Pool/Getty Images)

Senatul SUA nu a reușit să ajungă la majoritatea de două treimi necesară pentru a-l condamna pe fostul președinte Donald Trump pentru o acuzație de incitare la insurecție din cauza revoltei de la Capitol din 6 ianuarie.

Majoritatea senatorilor, inclusiv șapte republicani, au votat pentru condamnarea lui Trump, cu 10 voturi mai puțin decât cele 67 necesare pentru condamnare.

După achitarea sa, Trump a lansat o declarație în care denunța procesul ca fiind „cea mai mare vânătoare de vrăjitoare din istorie”.

Dacă ar fi fost condamnat, Senatul ar fi putut vota pentru a-l împiedica să candideze din nou la funcție.

După vot, seniorul republican din Congres, senatorul Mitch McConnell, a spus că Trump a fost „responsabil” pentru asaltul asupra Capitolului și l-a numit „o dezonorantă, dezonorantă abandonare a datoriei”.

Anterior, el a votat împotriva condamnării, spunând că este neconstituțional acum că dl Trump nu mai este președinte. McConnell a avut un rol esențial în amânarea procesului lui Trump până după ce a părăsit funcția, pe 20 ianuarie.

Cu toate acestea, McConnell l-a avertizat pe Trump că ar putea fi tras la răspundere în instanță.

“El nu a scăpat încă de nimic. Cu toate acestea. Avem un sistem de justiție penală în această țară, avem litigii civile și foștii președinți nu sunt imuni de a fi [trimiși] la răspundere de niciunul dintre ei”, a spus el.

Președintele Joe Biden a spus: „Deși votul final nu a condus la condamnare, fondul acuzației nu este contestat.

“Acest capitol trist din istoria noastră ne-a amintit că democrația este fragilă. Că trebuie întotdeauna apărată. Trebuie să fim mereu vigilenți. Violența și extremismul nu își au locul în America. Și fiecare dintre noi are o datorie și o responsabilitate ca Americani, și mai ales ca lideri, să apere adevărul și să învingă minciunile “.

Cei șapte republicani care au votat pentru condamnare au fost Lisa Murkowski, Susan Collins, Ben Sasse, Bill Cassidy, Richard Burr, Mitt Romney și Pat Toomey.

În declarațiile lor de încheiere, parlamentarii Camerei Reprezentanților Democrați numiți să păstorească procesul prin Senat au avertizat că ar fi periculos achitarea dlui Trump.

“Miza nu ar putea fi mai mare, deoarece adevărul rece și dur este că ceea ce sa întâmplat la 6 ianuarie se poate întâmpla din nou”, a declarat reprezentantul Joe Neguse.

“Istoria ne-a găsit. Vă rog să nu priviți în altă parte”, a spus reprezentanta Madeleine Dean.

Cu toate acestea, avocatul lui Trump, Michael van der Veen, a numit procedurile drept „proces judiciar” și a declarat că democrații sunt „obsedați” de acuzarea lui Trump.

“Această acuzare a fost o șaradă completă de la început până la sfârșit”, a spus el. “Întregul spectacol nu a fost altceva decât urmărirea nemărginită a unei vendete politice de lungă durată împotriva dlui Trump de către partidul de opoziție”.

Trump însuși a spus că niciun președinte nu „a trecut vreodată prin așa ceva” și că „mișcarea pentru a face America din nou mare” abia „a început”.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Alte articole

Vladimir Putin a declarat că are “un mare respect” pentru poporul și cultura Ucrainei

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat miercuri că a respectat întotdeauna poporul…

Putin a semnat un decret potrivit căruia centrala nucleară din Zaporojie aparține acum Rusiei

Președintele rus, Vladimir Putin, a semnat un decret prin care a declarat…

Oficiali americani spun că Ucraina se află în spatele mașinii-capcană care a ucis-o pe fiica naționalistului rus Aleksandr Dughin

Oficiali ai serviciilor secrete americane susțin că Ucraina este responsabilă pentru o…

Mexic: Primarul orașului San Miguel Totolapan și alte 18 persoane au fost împușcate mortal, după ce membrii unui cartel au deschis focul în interiorul primăriei

Bărbați înarmați care au legături cu crima organizată au deschis focul asupra…

Anchetă privind un sirop de tuse după ce 66 de copii au murit în Gambia

Organizația Mondială a Sănătății a emis o alertă cu privire la patru…

Provincia chineză Xinjiang suspendă călătoriile în afara regiunii din cauza creșterii numărului de cazuri de COVID-19

Regiunea vastă Xinjiang din China este cea mai recentă zonă care a…

Statele OPEC+ vor să crească prețul petrolului printr-o reducere importantă a producției

Arabia Saudită și Rusia, acționând în calitate de lideri ai cartelului energetic…

Procesul lui Kevin Spacey pentru abuz sexual va începe joi la tribunalul federal din Manhattan

Kevin Spacey, actor laureat cu premiul Oscar, va fi judecat joi într-un…

Rezervele de gaz ale Europei sunt aproape pline pentru iarnă. Directorul AIE se teme că anul viitor ar putea fi foarte dificil

În timp ce depozitele de gaz ale Europei pentru această iarnă sunt…