Oficialii instalați de Rusia în regiunea ucraineană Herson au declarat că au decis să organizeze un referendum privind aderarea la Rusia și au cerut Kremlinului să își dea acordul cât mai curând posibil, a declarat marți șeful separatist al regiunii, potrivit The Guardian.

Într-o postare pe aplicația de mesagerie Telegram, Volodimir Saldo, șeful numit de ruși, a declarat că speră ca Herson să devină “o parte a Rusiei, un subiect cu drepturi depline al unei țări unite”, relatează Reuters. Forțele rusești controlează aproximativ 95% din teritoriul ucraineanHerson, în sudul țării. Saldo nu a menționat o dată pentru votul propus.

Oficialii din părțile Ucrainei controlate de forțele rusești, inclusiv cele două regiuni separatiste susținute de Rusia din Donbas – autoproclamatele Republici Populare Donețk și Luhansk (RPD și RPL) – au intensificat pregătirile pentru voturile îndelung discutate pentru aderarea la Rusia săptămâna aceasta, într-o mișcare coordonată.

Saldo a declarat că aderarea Hersonului la Rusia ar “securiza regiunea noastră” și ar fi un “triumf al justiției istorice”. “Sunt sigur că liderii ruși vor accepta rezultatele referendumului”, a adăugat el.

La scurt timp după anunțul lui Saldo privind planurile pentru un vot în Herson, șeful parlamentului rus a declarat că va sprijini aderarea regiunilor la Rusia.

“Astăzi, trebuie să sprijinim republicile cu care am semnat acorduri de asistență reciprocă”, a declarat președintele Dumei de Stat a Rusiei, Viaceslav Volodin, referindu-se la acordurile semnate între Moscova și RPD și RPL, care au deschis calea pentru ca Rusia să trimită zeci de mii de trupe în Ucraina în februarie.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.