foto – REUTERS/Baz Ratner

Statele Unite spun că au informații care indică faptul că Rusia a dislocat un grup de agenți pentru a desfășura o operațiune sub steag fals în estul Ucrainei, în încercarea de a crea un pretext pentru o invazie. a declarat vineri un oficial american pentru CNN.

Oficialul a declarat că SUA are dovezi că agenții sunt antrenați în războiul urban și în folosirea de explozibili pentru a efectua acte de sabotaj împotriva forțelor proxy ale Rusiei.

Acuzația face ecoul unei declarații publicate vineri de Ministerul ucrainean al Apărării, care a afirmat că serviciile speciale rusești pregătesc provocări împotriva forțelor rusești în încercarea de a înscena un atac al Ucrainei. Consilierul pe probleme de securitate națională Jake Sullivan a făcut aluzie la aceste informații în timpul unei ședințe de informare cu reporterii joi.

“Comunitatea noastră de informații a dezvoltat informații, care acum au fost retrogradate, potrivit cărora Rusia pregătește terenul pentru a avea opțiunea de a fabrica pretextul pentru o invazie”, a declarat Sullivan joi. “Am văzut acest manual de joc în 2014. Ei pregătesc din nou această carte de joc și vom avea, administrația va avea, mai multe detalii despre ceea ce vedem ca fiind această potențială stabilire a pretextului pentru a le împărtăși cu presa în cursul următoarelor 24 de ore.”

Ministerul ucrainean al Apărării a precizat vineri, într-un comunicat, că “unitățile militare ale țării agresoare și ale sateliților săi primesc ordin să se pregătească pentru astfel de provocări”.

Oficialul american a precizat că administrația Biden consideră că Rusia ar putea pregăti o invazie în Ucraina “care ar putea duce la încălcări pe scară largă ale drepturilor omului și crime de război în cazul în care diplomația nu reușește să le îndeplinească obiectivele”.

“Armata rusă plănuiește să înceapă aceste activități cu câteva săptămâni înainte de o invazie militară, care ar putea începe între jumătatea lunii ianuarie și jumătatea lunii februarie”, a spus oficialul. “

SUA au văzut, de asemenea, că actorii de influență ruși au început să pregătească publicul rus pentru o intervenție, a spus oficialul, inclusiv prin accentuarea narațiunilor privind deteriorarea drepturilor omului în Ucraina și militantismul crescut al liderilor ucraineni.

“În cursul lunii decembrie, conținutul în limba rusă pe rețelele de socializare care acoperă toate aceste trei narațiuni a crescut până la o medie de aproape 3.500 de postări pe zi, o creștere de 200 de procente față de media zilnică din noiembrie”, a precizat oficialul.

(CNN)

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Alte articole

Rafila îndeamnă oamenii de până la 40 de ani să ridice „cât mai repede” pastilele de iodură de potasiu

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, îi îndeamnă pe românii cu vârsta de până…

Taiwanul nu este o parte a SUA, ci un teritoriu chinezesc, afirmă ministrul chinez de externe

Ministrul chinez de externe, Wang Yi, a declarat duminică că Taiwanul nu…

Zelenski: “Referendumurile” rusești în zonele ocupate vor bloca viitoarele negocieri

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că, dacă Rusia organizează așa-numitele referendumuri…

Șeful ANAF, despre Diana Șoșoacă: Are un comportament ca orice contribuabil rău-platnic

Şeful ANAF, Lucian Heiuş, a declarat, referindu-se la datoriile pe care senatorul…

Autoritatea de reglementare nucleară din Ucraina spune că rușii au minat centrala nucleară din Zaporojie

Compania nucleară de stat din Ucraina a acuzat forțele rusești care controlează…

Beijingul anunță noi exerciții militare în apropierea Taiwanului

După ce operațiunile cu focuri reale programate anterior s-au încheiat duminică, armata…

Atacul asupra centralei nucleare din Ucraina este “un lucru sinucigaș”, afirmă șeful ONU, care solicită acces internațional

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut luni ca inspectorilor internaționali…