foto – REUTERS/Baz Ratner

Statele Unite spun că au informații care indică faptul că Rusia a dislocat un grup de agenți pentru a desfășura o operațiune sub steag fals în estul Ucrainei, în încercarea de a crea un pretext pentru o invazie. a declarat vineri un oficial american pentru CNN.

Oficialul a declarat că SUA are dovezi că agenții sunt antrenați în războiul urban și în folosirea de explozibili pentru a efectua acte de sabotaj împotriva forțelor proxy ale Rusiei.

Acuzația face ecoul unei declarații publicate vineri de Ministerul ucrainean al Apărării, care a afirmat că serviciile speciale rusești pregătesc provocări împotriva forțelor rusești în încercarea de a înscena un atac al Ucrainei. Consilierul pe probleme de securitate națională Jake Sullivan a făcut aluzie la aceste informații în timpul unei ședințe de informare cu reporterii joi.

“Comunitatea noastră de informații a dezvoltat informații, care acum au fost retrogradate, potrivit cărora Rusia pregătește terenul pentru a avea opțiunea de a fabrica pretextul pentru o invazie”, a declarat Sullivan joi. “Am văzut acest manual de joc în 2014. Ei pregătesc din nou această carte de joc și vom avea, administrația va avea, mai multe detalii despre ceea ce vedem ca fiind această potențială stabilire a pretextului pentru a le împărtăși cu presa în cursul următoarelor 24 de ore.”

Ministerul ucrainean al Apărării a precizat vineri, într-un comunicat, că “unitățile militare ale țării agresoare și ale sateliților săi primesc ordin să se pregătească pentru astfel de provocări”.

Oficialul american a precizat că administrația Biden consideră că Rusia ar putea pregăti o invazie în Ucraina “care ar putea duce la încălcări pe scară largă ale drepturilor omului și crime de război în cazul în care diplomația nu reușește să le îndeplinească obiectivele”.

“Armata rusă plănuiește să înceapă aceste activități cu câteva săptămâni înainte de o invazie militară, care ar putea începe între jumătatea lunii ianuarie și jumătatea lunii februarie”, a spus oficialul. “

SUA au văzut, de asemenea, că actorii de influență ruși au început să pregătească publicul rus pentru o intervenție, a spus oficialul, inclusiv prin accentuarea narațiunilor privind deteriorarea drepturilor omului în Ucraina și militantismul crescut al liderilor ucraineni.

“În cursul lunii decembrie, conținutul în limba rusă pe rețelele de socializare care acoperă toate aceste trei narațiuni a crescut până la o medie de aproape 3.500 de postări pe zi, o creștere de 200 de procente față de media zilnică din noiembrie”, a precizat oficialul.

(CNN)

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Alte articole

Indignare față de o înregistrare video din Ierusalim în care evreii ultraortodocși scuipă un grup de creștini

O înregistrare video tulburătoare care arată evreii ultraortodocși scuipând pe jos lângă…

Cel puțin 21 de morți după ce un autocar s-a prăbușit de pe un pasaj rutier lângă Veneția

Un accident mortal de autobuz s-a produs ieri seară în apropiere de…

Azerbaidjanul a arestat mai mulți foști lideri separatiști de top din Nagorno-Karabah

Azerbaidjanul a arestat mai mulți foști lideri din Nagorno-Karabah după ce a…

Jurnalista din Rusia care a protestat în direct la TV a fost condamnată la opt ani și jumătate de închisoare 

Un tribunal din Moscova a condamnat miercuri o fostă jurnalistă a televiziunii…

Klaus Iohannis convocă CSAT pe tema consumului de droguri în rândul tinerilor

Președintele Klaus Iohannis a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării…

Propunere legislativă pentru creșterea pedepselor în cazul traficului de droguri

O propunere legislativă care vizează creșterea pedepselor pentru traficul de droguri, denumită…

Florența interzice închirierile pe termen scurt în centrul istoric

Orașul Florența, cunoscut în întreaga lume pentru arta și arhitectura renascentistă, a…