Parlamentul indonezian ar urma să adopte luna aceasta un nou cod penal care va pedepsi sexul în afara căsătoriei cu o pedeapsă de până la un an de închisoare, au confirmat oficialii, potrivit CNA.com

Revizuirea legislativă va interzice, de asemenea, insultarea președintelui sau a instituțiilor de stat și exprimarea oricăror opinii contrare ideologiei de stat a Indoneziei. De asemenea, este interzisă coabitarea înainte de căsătorie.

După zeci de ani de pregătire, noul cod penal ar urma să fie adoptat pe 15 decembrie, a declarat pentru Reuters ministrul adjunct al justiției din Indonezia, Edward Omar Sharif Hiariej.

“Suntem mândri să avem un cod penal care este în concordanță cu valorile indoneziene”, a declarat acesta într-un interviu acordat Reuters.

Proiectul beneficiază de sprijinul unor grupuri islamice într-o țară în care conservatorismul este în creștere, deși opozanții susțin că acesta anulează reformele liberale adoptate după căderea în 1998 a liderului autoritar Suharto.

Potrivit ultimului proiect, datat 24 noiembrie și consultat de Reuters, sexul în afara căsătoriei, care poate fi raportat doar de părți limitate, cum ar fi rudele apropiate, este pasibil de o pedeapsă maximă de un an de închisoare.

Insultarea președintelui, o acuzație care poate fi raportată doar de către președinte, are o pedeapsă maximă de trei ani.

Indonezia, cea mai populată națiune cu majoritate musulmană din lume, are sute de reglementări la nivel local care discriminează femeile, minoritățile religioase și persoanele LGBT.

Modificările aduse codului ar reprezenta “un regres uriaș pentru democrația indoneziană”, a declarat Andreas Harsono de la Human Rights Watch.

Ministrul adjunct al justiției a respins criticile, afirmând că versiunea finală a proiectului va asigura că legile regionale respectă legislația națională, iar noul cod nu va amenința libertățile democratice.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram