Atacurile misterioase asupra diplomaților americani cunoscute sub numele de ”Sindromul Havana” ar fi putut fi comise de agenți ruși care foloseau o tehnologie avansată de microunde, potrivit unor oficiali americani citați de postul CBS într-un reportaj de investigație difuzat duminică în emisiunea 60 Minutes.

Ancheta realizată de The Insider, 60 Minutes și Der Spiegel susține că membrii unei unități de informații militare rusești (GRU), cunoscută sub numele de 29155, au fost plasați la locul incidentelor de sănătate raportate care au implicat personal american.

Episoadele inițiale ale ”Sindromului Havana” au fost raportate pentru prima dată în 2016 de către personalul ambasadei SUA din Cuba. Zeci de diplomați americani și canadieni s-au plans de simptome între care amețeli, dureri de cap și tulburări cognitive, iar unii au fost nevoiți să se retragă din serviciu. De atunci, cazuri similare au fost raportate și în China, Rusia și în alte țări.

Au fost raportate peste 1.000 de cazuri de afecțiune misterioasă, iar zeci de cazuri sunt încă considerate oficial ca fiind inexplicabile.

Potrivit oficialilor citați în reportajul 60 Minutes, analiza unor înregistrări efectuate de agenți secreti americani în apropierea locuințelor diplomaticilor arată prezența unor semnale electromagnetice specifice unor dispozitive avansate de microunde cunoscute sub numele de ”grătar” de microunde. Aceste dispozitive pot fi utilizate pentru a transmite unde electromagnetice direcționate către ținte umane specifice.

Dovezile acumulate ar implica în mod direct agenți din serviciile secrete rusești care operau în Cuba la momentele respective. Cu toate acestea, concluziile anchetei nu au fost încă făcute publice de administrația Biden, iar Rusia continuă să nege orice implicare în atacurile asupra diplomaților străini.

Alte știri:  Plan Roșu activat în Constanța: Un incendiu de vegetație amenință căminul de bătrâni din Poarta Albă

Noile dezvăluiri par să confirme ipoteza potrivit căreia ”Sindromul Havana” ar fi de fapt rezultatul unor atacuri inteligente cu microunde și ridică semne de întrebare privind modul în care Statele Unite vor răspunde la această agresiune fără precedent.

Urmărește-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Ploi torențiale, vijelii și grindină: Meteorologii anunță vreme extremă în aproape jumătate de țară

Meteorologii au emis o avertizare Cod Galben de instabilitate atmosferică în zona…

Șase persoane ucise cu cianură într-un hotel de lux din Bangkok

Poliția thailandeză a dezvăluit miercuri că șase oaspeți americani și vietnamezi, găsiți…

Prinși în infernul războiului: Indieni recrutați forțat în armata rusă cer ajutor pentru întoarcerea acasă

Doi bărbați indieni care luptă pentru Rusia în războiul din Ucraina au…

Elon Musk mută companiile X și SpaceX din California în Texas. Miliardarul dă vina pe o lege pro-transsexuali

Miliardarul tech Elon Musk a anunțat marți că va muta sediile principale…

Seceta lovește România: 290 de localități se confruntă cu restricții de apă, iar 239 de fântâni au secat complet

România se confruntă cu o situație alarmantă în ceea ce privește resursele…