NEW YORK, NY – JULY 17: Emma Coronel Aispuro, wife of Joaquin “El Chapo” Guzman, is surrounded by security as she arrives at federal court on July 17, 2019 in New York City. El Chapo was found guilty on all charges in a drug conspiracy trial and will be sentenced this morning. (Photo by Drew Angerer/Getty Images)

Soția lui Joaquin „El Chapo” Guzman, liderul închis al cartelului mexican Sinaloa, a fost arestată pentru presupusa sa implicare în traficul internațional de droguri, a declarat Departamentul de Justiție al SUA.

Emma Coronel Aispuro, 31 de ani, care a participat în mod regulat la procesul soțului ei în urmă cu doi ani, a fost arestată luni pe Aeroportul Internațional Dulles din nordul Virginiei și se așteaptă să apară marți printr-o conferință video într-un tribunal federal din Washington.

Arestarea lui Coronel a avut loc la doi ani după un proces desfășurat la Brooklyn, unde Guzman, acum în vârstă de 63 de ani, a fost condamnat pentru trafic de tone de droguri în Statele Unite în calitate de lider al cartelului Sinaloa. Procurorii din proces au declarat că Guzman a adunat puterea prin crime și războaie cu carteluri rivale.

El Chapo Guzman

El a fost condamnat în iulie 2019 la închisoare pe viață plus 30 de ani, despre care judecătorul care l-a condamnat a spus că reflectă acțiunile „copleșitor de rele” ale lui Guzman. “El Chapo” este incarcerat la ADX Florence din Colorado, cea mai sigură închisoare din SUA.

Sotia lui “El Chapo” a fost acuzată luni că a conspirat pentru distribuirea de heroină, cocaină, canabis și metamfetamine pentru import ilegal în SUA.

Procurorii susțin că Coronel a conspirat și pentru a-l ajuta pe soțul ei în evadarea din iulie 2015 din închisoarea Altiplano din Mexic, când a săpat un tunel lung de o milă din celula sa și a început să planifice o a doua evadare după capturarea sa de către autoritățile mexicane în ianuarie 2016.

Potrivit plângerii, până la 2 milioane de dolari au fost plătiți unui oficial mexican fără nume, care a supravegheat închisorile din țară, pentru a facilita a doua încercare de evadare a lui Guzman.

Alte știri:  Șeful armatei israeliene spune că Israelul va răspunde la atacul cu rachete al Iranului din weekend

Eforturile SUA și Mexic pentru a combate traficul de droguri au devenit tensionate în octombrie, când Departamentul de Justiție al SUA a depus acuzații de trafic de droguri împotriva fostului ministru mexican al Apărării, Salvador Cienfuegos.

Departamentul de Justiție a renunțat în mod neașteptat la caz luna următoare și l-a lăsat pe Cienfuegos să se întoarcă în Mexic, o mișcare pe care Mexicul spune ca va ajuta la restabilirea încrederii.

Cienfuegos a fost exonerat două luni mai târziu, când Mexicul a renunțat la cazul său.

Tomas Guevara, investigator în probleme de securitate la Universitatea Autonomă din Sinaloa, a declarat că arestarea lui Coronel ar putea face parte dintr-o „strategie de presiune” pentru a stimula o cooperare de la lordul drogurilor, Guzman.

Urmărește-ne pe Google News sau Facebook