A cleaner worker cleans the pavement of Plaza Mayor square in Madrid downtown, Spain, Wednesday, March 18, 2020. Spain will mobilize 200 billion euros or the equivalent to one fifth of the country’s annual output in loans, credit guarantees and subsidies for workers and vulnerable citizens, Prime Minister Pedro Sanchez announced Tuesday. For most people, the new coronavirus causes only mild or moderate symptoms. For some, it can cause more severe illness, especially in older adults and people with existing health problems. (AP Photo/Manu Fernandez)

Având în vedere că pandemia de coronavirus se răspândeste intr-un ritm alert, întregul oraș Madrid va fi închis parțial, a declarat miercuri (30 septembrie) guvernul Spaniei, în timp ce intensifica măsurile de combatere a epidemiei.

“Situația din Madrid este complexă și îngrijorătoare”, a declarat ministrului Sănătății Salvador Illa reporterilor, spunând că din 11.016 cazuri noi diagnosticate în Spania în ultimele 24 de ore, aproape 44% se aflau în regiunea Madrid.

„De aceea am convenit să adoptăm aceste măsuri, dar suntem conștienți de faptul că urmează săptămâni grele”, a spus el după discuții cu cele 17 regiuni autonome din Spania care sunt responsabile de asistența medicală publică și de gestionarea pandemiei.

Spania se luptă în prezent cu cel mai mare număr de cazuri noi din UE, cu o rată de aproximativ 300 la 100.000 de locuitori – dar în regiunea Madrid, rata este în prezent de peste 780 la 100.000.

Anunțul a declanșat o reacție din partea principalului oficial de sanatate din Madrid, Enrique Ruiz Escudero, care a sugerat că regiunea ar putea lupta împotriva acesteia prin instanțe.

„Acest lucru nu este aplicabil din punct de vedere legal”, a spus el, insistând că situația este „stabilă” și acuză guvernul că pedalează „un mesaj de alarmă și agitație”.

Guvernul de stânga al prim-ministrului Pedro Sanchez a fost blocat într-o confruntare cu administrația de dreapta a Madridului pentru gestionarea crizei.

Dacă măsurile vor fi publicate în buletinul oficial al guvernului, așa cum intenționează să fie, guvernul regional din Madrid „ar evalua ce fel de decizii ar fi necesare”, a spus Enrique Ruiz Escudero.

Limite de mobilitate, întâlniri

După discuțiile cu liderii regionali, Illa a spus că aceștia au convenit „cu o largă majoritate” să impună restricții în toate zonele cu peste 100.000 de rezidenți în jurisdicția lor, dacă sunt îndeplinite trei condiții.

Zona trebuie să fi raportat peste 500 de cazuri la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile; trebuie să aibă 35% sau mai multe paturi de terapie intensivă ocupate de pacienți cu Covid-19 și rezultate pozitive în cel puțin 10% din testele PCR.

În zonele afectate, vor exista restricții privind mobilitatea, toate barurile și restaurantele vor fi forțate să-și limiteze programul de lucru și capacitatea locurilor, în timp ce întrunirile sociale vor fi reduse la doar șase persoane.

Madrid este în prezent singura regiune cu zone care îndeplinesc toate cele trei criterii – inclusiv părți ale capitalei, care are trei milioane de locuitori.

Regiunea mai mare din Madrid are 6,6 milioane de locuitori și, până acum, autoritățile au impus un blocaj parțial pentru puțin peste un milion dintre aceștia, mai ales în zone mai sărace din sudul orașului.

Acolo, oamenii nu își pot părăsi cartierul decât din motive de muncă, școală sau medicale.

Oamenii de acolo nu sunt limitati sa stea in case și pot circula liber în propriul cartier, deși parcurile sunt închise, iar barurile și restaurantele pot funcționa doar cu un program de lucru limitat și o capacitate de locuri.

Nu a fost clar imediat cum ar funcționa noile restricții de mobilitate, detaliile urmând să fie publicate în buletinul oficial al guvernului în următoarele zile.

Spania luptă în prezent cu un al doilea val de virus, care a ucis acum peste 31.000 de persoane și a infectat aproape 760.000 în ceea ce reprezintă cea mai mare rată de infecție din Uniunea Europeană.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Alte articole

Partidul Verde Constanța se opune chioșcurilor în incinta instituțiilor de învățământ

Vicepreședintele Partidul Verde Constanța, Sorin Belu, a adus în atenția consilierilor locali…

Protest în Piața Victoriei: Prietenii și familia tinerilor uciși de Vlad Pascu au cerut pedepse mai aspre pentru șoferii drogați

Prietenii și rudele celor doi tineri care au murit în tragicul accident…

Fostul fotbalist Dănuț Lupu, condamnat definitiv la închisoare cu executare

Fostul mare fotbalist român Dănuț Lupu a primit luni o condamnare definitivă…

Turcia a efectuat raiduri aeriene în nordul Irakului după un atac sinucigaș la Ankara

Armata turcă a efectuat duminică seara lovituri aeriene împotriva unor ținte ale…

NATO sporește prezența în Kosovo cu 600 de soldați britanici

Ca răspuns la creșterea tensiunilor dintre Kosovo și Serbia de săptămâna trecută,…

Premiul Nobel pentru medicină a fost acordat oamenilor de știință din spatele vaccinurilor Covid cu ARNm

Oamenii de știință Katalin Karikó și Drew Weissman au primit Premiul Nobel…

Operațiune de amploare împotriva unei rețele de trafic ilegal de deșeuri: Șapte persoane reținute

Polițiștii și procurorii au destructurat o rețea infracțională care a adus ilegal…