A cleaner worker cleans the pavement of Plaza Mayor square in Madrid downtown, Spain, Wednesday, March 18, 2020. Spain will mobilize 200 billion euros or the equivalent to one fifth of the country’s annual output in loans, credit guarantees and subsidies for workers and vulnerable citizens, Prime Minister Pedro Sanchez announced Tuesday. For most people, the new coronavirus causes only mild or moderate symptoms. For some, it can cause more severe illness, especially in older adults and people with existing health problems. (AP Photo/Manu Fernandez)

Având în vedere că pandemia de coronavirus se răspândeste intr-un ritm alert, întregul oraș Madrid va fi închis parțial, a declarat miercuri (30 septembrie) guvernul Spaniei, în timp ce intensifica măsurile de combatere a epidemiei.

“Situația din Madrid este complexă și îngrijorătoare”, a declarat ministrului Sănătății Salvador Illa reporterilor, spunând că din 11.016 cazuri noi diagnosticate în Spania în ultimele 24 de ore, aproape 44% se aflau în regiunea Madrid.

„De aceea am convenit să adoptăm aceste măsuri, dar suntem conștienți de faptul că urmează săptămâni grele”, a spus el după discuții cu cele 17 regiuni autonome din Spania care sunt responsabile de asistența medicală publică și de gestionarea pandemiei.

Spania se luptă în prezent cu cel mai mare număr de cazuri noi din UE, cu o rată de aproximativ 300 la 100.000 de locuitori – dar în regiunea Madrid, rata este în prezent de peste 780 la 100.000.

Anunțul a declanșat o reacție din partea principalului oficial de sanatate din Madrid, Enrique Ruiz Escudero, care a sugerat că regiunea ar putea lupta împotriva acesteia prin instanțe.

„Acest lucru nu este aplicabil din punct de vedere legal”, a spus el, insistând că situația este „stabilă” și acuză guvernul că pedalează „un mesaj de alarmă și agitație”.

Guvernul de stânga al prim-ministrului Pedro Sanchez a fost blocat într-o confruntare cu administrația de dreapta a Madridului pentru gestionarea crizei.

Dacă măsurile vor fi publicate în buletinul oficial al guvernului, așa cum intenționează să fie, guvernul regional din Madrid „ar evalua ce fel de decizii ar fi necesare”, a spus Enrique Ruiz Escudero.

Limite de mobilitate, întâlniri

După discuțiile cu liderii regionali, Illa a spus că aceștia au convenit „cu o largă majoritate” să impună restricții în toate zonele cu peste 100.000 de rezidenți în jurisdicția lor, dacă sunt îndeplinite trei condiții.

Zona trebuie să fi raportat peste 500 de cazuri la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile; trebuie să aibă 35% sau mai multe paturi de terapie intensivă ocupate de pacienți cu Covid-19 și rezultate pozitive în cel puțin 10% din testele PCR.

În zonele afectate, vor exista restricții privind mobilitatea, toate barurile și restaurantele vor fi forțate să-și limiteze programul de lucru și capacitatea locurilor, în timp ce întrunirile sociale vor fi reduse la doar șase persoane.

Madrid este în prezent singura regiune cu zone care îndeplinesc toate cele trei criterii – inclusiv părți ale capitalei, care are trei milioane de locuitori.

Regiunea mai mare din Madrid are 6,6 milioane de locuitori și, până acum, autoritățile au impus un blocaj parțial pentru puțin peste un milion dintre aceștia, mai ales în zone mai sărace din sudul orașului.

Acolo, oamenii nu își pot părăsi cartierul decât din motive de muncă, școală sau medicale.

Oamenii de acolo nu sunt limitati sa stea in case și pot circula liber în propriul cartier, deși parcurile sunt închise, iar barurile și restaurantele pot funcționa doar cu un program de lucru limitat și o capacitate de locuri.

Nu a fost clar imediat cum ar funcționa noile restricții de mobilitate, detaliile urmând să fie publicate în buletinul oficial al guvernului în următoarele zile.

Spania luptă în prezent cu un al doilea val de virus, care a ucis acum peste 31.000 de persoane și a infectat aproape 760.000 în ceea ce reprezintă cea mai mare rată de infecție din Uniunea Europeană.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Alte articole

Putin a semnat un decret potrivit căruia centrala nucleară din Zaporojie aparține acum Rusiei

Președintele rus, Vladimir Putin, a semnat un decret prin care a declarat…

Vladimir Putin a declarat că are “un mare respect” pentru poporul și cultura Ucrainei

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat miercuri că a respectat întotdeauna poporul…

Oficiali americani spun că Ucraina se află în spatele mașinii-capcană care a ucis-o pe fiica naționalistului rus Aleksandr Dughin

Oficiali ai serviciilor secrete americane susțin că Ucraina este responsabilă pentru o…

Provincia chineză Xinjiang suspendă călătoriile în afara regiunii din cauza creșterii numărului de cazuri de COVID-19

Regiunea vastă Xinjiang din China este cea mai recentă zonă care a…

Mexic: Primarul orașului San Miguel Totolapan și alte 18 persoane au fost împușcate mortal, după ce membrii unui cartel au deschis focul în interiorul primăriei

Bărbați înarmați care au legături cu crima organizată au deschis focul asupra…

Statele OPEC+ vor să crească prețul petrolului printr-o reducere importantă a producției

Arabia Saudită și Rusia, acționând în calitate de lideri ai cartelului energetic…

Procesul lui Kevin Spacey pentru abuz sexual va începe joi la tribunalul federal din Manhattan

Kevin Spacey, actor laureat cu premiul Oscar, va fi judecat joi într-un…

Anchetă privind un sirop de tuse după ce 66 de copii au murit în Gambia

Organizația Mondială a Sănătății a emis o alertă cu privire la patru…

Rezervele de gaz ale Europei sunt aproape pline pentru iarnă. Directorul AIE se teme că anul viitor ar putea fi foarte dificil

În timp ce depozitele de gaz ale Europei pentru această iarnă sunt…