Volumul de gaz rusesc cumpărat de Spania în luna august a crescut cu 102,2% față de anul trecut, potrivit datelor publicate luni de compania energetică spaniolă Enagas.

Concret, Spania a cumpărat 4.505 gigawați-oră (GWh) de gaze naturale rusești în a opta lună a anului, față de 2.228 GWh în august 2021, în timp ce 9.127 GWh au sosit din Algeria, când în urmă cu un an s-au importat 13.397 GWh.

Statele Unite rămân principalul furnizor de gaze, cu 10 074 GWh, ceea ce reprezintă o creștere anuală de 92,22%. În acest sens, importurile de gaze naturale din SUA până în luna august au crescut cu 270,6% față de aceeași perioadă a anului trecut.

În total, Spania a cumpărat 32.770 GWh din Rusia în opt luni din 2022, în creștere cu 22,88% față de aceeași perioadă a anului trecut.

De asemenea, este de remarcat creșterea cantității de gaze naturale din Franța, din care au sosit 4.688 GWh, cu 95,5% mai mult decât cei 2.398 GWh achiziționați din Franța în august 2021.

Într-o lovitură majoră pentru aprovizionarea cu gaze a Spaniei, Algeria a oprit gazoductul Maghreb-Europa în noiembrie 2021, ca urmare a ruperii relațiilor diplomatice dintre Maroc și Algeria.

Gazoductul Maghreb-Europa obișnuia să transporte gaze naturale prin Maroc către Peninsula Iberică, dar acum a rămas în funcțiune doar o singură conductă directă care transportă gaze din Algeria către Spania.

În ciuda discuțiilor privind accelerarea livrărilor de GNL din Algeria pentru a compensa închiderea conductei, importurile de GNL din Algeria au scăzut, de asemenea, la doar o treime din ceea ce erau în 2021.

În iunie, guvernul din Alger a suspendat tratatul de cooperare cu Madridul, după ce administrația spaniolă a susținut poziția marocană privind independența Saharei Occidentale.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Alte articole

Blinken: SUA nu au “permis” Ucrainei să efectueze lovituri în interiorul Rusiei

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că Statele Unite nu…

Rusia încearcă să “înghețe” războiul pentru a lansa o ofensivă mai mare în primăvară, afirmă șeful NATO

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Rusia încearcă să…

Germania a arestat 25 de persoane acuzate că au pus la cale o lovitură de stat

Douăzeci și cinci de persoane au fost arestate în cadrul unor raiduri…

Zelenski a fost desemnat “Persoana anului” de către revista Time

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a fost desemnat de revista Time drept persoana…

Ciucă: Mâine vom cere vot în consiliul JAI pentru aderarea la Schengen

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că România va cere vot în consiliul…

China anunță o relaxare la nivel național a restricțiilor Covid

După ce restricțiile au fost relaxate în mai multe orașe din China…