Spania ar putea deveni una dintre primele țări din lume care introduce săptămâna de lucru de patru zile, după ce guvernul a fost de acord să lanseze un proiect pilot pentru companiile interesate de această idee.

La începutul acestui an, micul partid spaniol de stânga Más País a anunțat că guvernul a acceptat propunerea sa de a testa ideea. De atunci au avut loc discuții, urmând ca următoarea întâlnire să aibă loc în următoarele săptămâni.

„Cu săptămâna de lucru de patru zile (32 de ore), ne lansăm în dezbaterea reală a vremurilor noastre”, a declarat Iñigo Errejón de la Más País pe Twitter. „Este o idee al cărei timp a sosit”.

Din Noua Zeelandă până în Germania, ideea a câștigat constant teren la nivel global. Salutată de susținătorii săi ca un mijloc de a crește productivitatea, de a îmbunătăți sănătatea mintală a lucrătorilor și de a lupta împotriva schimbărilor climatice, propunerea a căpătat o nouă semnificație pe măsură ce pandemia accentuează problemele legate de bunăstare, epuizare și echilibrul dintre viața profesională și cea profesională.

Partidele de stânga din Spania – unde o greva de 44 de zile la Barcelona în 1919 a dus la transformarea țării în una din primele din Europa de Vest care a adoptat ziua de lucru de opt ore – au profitat de această idee. „Spania este una dintre țările în care lucrătorii depun mai multe ore decât media europeană. Dar nu suntem printre cele mai productive țări ”, a spus Errejón. „Susțin că a lucra mai multe ore nu înseamnă a lucra mai bine.”

În timp ce detaliile exacte ale pilotului vor fi dezvăluite cu guvernul, partidul său a propus un proiect de trei ani, în valoare de 50 de milioane de euro, care ar permite companiilor să testeze orele reduse cu un risc minim. Costurile incursiunii unei companii în săptămâna de lucru de patru zile, de exemplu, ar putea fi acoperite pana la 100% în primul an, 50% în al doilea an și 33% în al treilea an.

“Cu aceste cifre, calculăm că vor putea participa aproximativ 200 de companii, cu un total de 3.000 la 6.000 de lucrători”, a spus Héctor Tejero de la Más País. „Singurele linii roșii sunt că vrem să vedem o reducere reală a orelor de muncă și fără pierderi de salariu sau locuri de muncă.”

Tejero a estimat că pilotul ar putea începe chiar din toamnă, deschizând prima inițiativă națională de reducere a orelor de lucru, de când Franța a început să plafoneze săptămâna de lucru la 35 de ore în 1998. „Spania va fi prima țară care va întreprinde un proces de această amploare ”, a spus Tejero. „Un astfel de proiect pilot nu a fost întreprins nicăieri în lume.”

Partidul a sugerat ca pilotul să fie ghidat de un grup de experți – inclusiv reprezentanți ai guvernului, sindicatelor muncitorilor și lobby-urilor de afaceri – care vor ajuta, de asemenea, la analiza rezultatelor.

O sursă a ministerul spaniol al industriei a declarat că discuțiile despre proiectul pilot sunt în faza inițială. În acest moment, totul este în dezbatere, de la costul pilotului la numărul de companii implicate și calendarul, a adăugat ea.

Ideea s-a confruntat cu opoziție în unele zone, unul dintre liderii din principalele asociații de afaceri din țară descriind-o drept „o nebunie” în urma celei mai grave recesiuni a țării de după războiul civil. „Ieșirea din această criză necesită mai multă muncă, nu mai puțină”, a declarat Ricardo Mur de la CEOE la un forum în decembrie.

Urmărește-ne pe Facebook
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Alte articole

Rusia susține că Europa nu va mai primi petrol și gaze, în cazul în care va fi deconectată de la SWIFT

Nikolay Zhuravlev, vicepreședintele Consiliului Federației Ruse, a declarat, marți, că țările europene…

Ministrul ucrainean de Externe spune că numărul de trupe rusești de la graniță este insuficient pentru o invazie totală

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat, miercuri, că Rusia nu…

Primarul Kievului, Vitali Klitschko: Germania a ‘trădat’ Ucraina prin interzicerea exporturilor de arme și susținerea gazoductului Nord Stream 2

Fostul campion mondial de box la categoria grea și primar al Kievului,…

Iohannis: România trebuie să fie pregătită pentru orice scenariu posibil

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, după ședința CSAT, că România trebuie…

Croația își va retrage forțele din NATO în eventualitatea unui conflict Rusia-Ucraina

Croația își va retrage militarii din cadrul forțelor NATO desfășurate în regiune…