Covid-19 arată din ce în ce mai mult ca o boală autoimună

De-a lungul pandemiei, medicii au observat un fenomen confuz: o mulțime de persoane infectate cu coronavirus dezvoltă miocardită, o inflamație a inimii care poate provoca leziuni de durată și moarte.

Chiar și printre persoanele care au Covid-19 ușor sau care sunt asimptomatice, experții au găsit dovezi ale inflamației inimii. Un studiu din iulie publicat în JAMA Cardiology a constatat că 60% dintre pacienții cu coronavirus au avut miocardită activă la două luni după infecția inițială. În mod remarcabil, studiul a constatat că această inflamație a fost la fel de frecventă în rândul persoanelor care și-au revenit acasă, precum și în cazul celor care au necesitat spitalizare. (Miocardita poate rămâne adesea nedetectată; simptomele sale pot fi subtile și includ dificultăți de respirație, dureri în piept și o inimă fluturând.)

„Încă ne întrebăm de ce vedem această inflamație în inimă”, spune John Swartzberg, MD, profesor emerit de boli infecțioase și vaccinologie la Școala de Sănătate Publică UC Berkeley. „Una dintre ipoteze este că există un proces autoimun ”.

Se pare ca Covid-19 are un raspuns imun inflamator similar cu afectiunile autoinflamatorii si autoimune.

„Autoimunitatea” descrie activitatea sistemului imunitar – în primul rând inflamația – care se îndreaptă către celule sănătoase, țesuturi sau alte ținte inadecvate din corp. Bolile autoimune, cum ar fi lupusul și scleroza multiplă, sunt definite de această inflamație necorespunzătoare și daunele rezultate. Când vine vorba de Covid-19 și miocardită, Swartzberg spune că ipoteza autoimună susține că SARS-CoV-2 determină sistemul imunitar să identifice greșit ceva din celulele inimii ca fiind periculos. Această identificare greșită duce la inflamație.

Alte știri:  Rata anuală a inflației a scăzut în martie la 6,6%, de la 7,2% în luna precedentă

El adaugă rapid că această teorie este doar una dintre mai multe explicații posibile. Prezența inflamației, chiar dacă persistă după eliminarea virusului, nu este în sine un indicator al bolii autoimune, spune el.

Dar alți cercetători au susținut că Covid-19 este adesea condus de procese autoimune. Se pare ca Covid-19 are un raspuns imun inflamator similar cu afectiunile autoinflamatorii si autoimune, scriu autorii unui studiu recent in Journal of Immunology. Ei prezintă dovezi că SARS-CoV-2 poate determina sistemul imunitar al organismului să-și atace în mod eronat propriile celule și țesuturi – în inimă, creier și în alte părți.
Autoimunitatea, sugerează ei, poate explica modul în care virusul provoacă daune atât de răspândite și imprevizibile. Înțelegerea acestor procese autoimune poate fi cheia pentru prevenirea acelor daune și salvarea vieților.

Cazul implicării autoimune

În octombrie, un studiu în Nature Immunology a examinat activitatea celulelor imune și a anticorpilor în rândul persoanelor cu Covid-19 sever. A găsit unele asemănări izbitoare cu boala autoimună.

„Am observat același tip de activitate a celulelor B pe care le vedem în erupțiile de lupus și, de asemenea, o activitate similară a anticorpilor”, spune Ignacio Sanz, MD, coautor al studiului și director al Lowance Center for Human Immunology de la Universitatea Emory. Sanz a examinat, de asemenea, sistemul imunitar al persoanelor cu Covid-19 ușor sau persistent (de asemenea, de lungă durată); acolo, din nou, vede suprapunerea cu condițiile autoimune.

Sanz spune că este posibil ca fenomenele pe care le-a documentat să fie pur și simplu indicatori ai unui răspuns imun agresiv la un virus invadator. Dar el spune că la cel puțin un subgrup de pacienți, elementele autoimunității sunt puternic implicate în dezvoltarea Covid-19 sever.

Alte știri:  Cazurile de cancer de prostată la nivel mondial ar putea să se dubleze până în 2040, potrivit unui raport

Cum ar putea coronavirusul să determine sistemul imunitar al unei persoane să-și atace în mod eronat propriile celule și țesuturi? O parte din aceasta poate avea legătură cu ceea ce biologii numesc mimetism molecular.

„Există o serie de asemănări între secvențele de aminoacizi ale proteinelor [coronavirus] și cele ale proteinelor umane”, spune Timothy Icenogle, MD, chirurg cardiotoracic și autor al unei lucrări recente despre elementele autoimunitare ale Covid-19, publicată în Frontiere în imunologie. Aceste similitudini proteice pot confunda sistemul imunitar și îl pot determina să-și atace propriile celule sănătoase; la unii oameni, acest atac poate continua chiar și după ce adevăratele celule virale au fost șterse.

Autoimunitatea ar putea explica de ce un răspuns imun robust la virus – unul care include producerea de anticorpi neutralizatori ai coronavirusului – nu se corelează întotdeauna cu Covid-19 ușor. S-ar putea ca la unii pacienți, un răspuns imun destinat eliminării virusului să atace și celulele sănătoase. Aceste fenomene autoimune ar putea explica, de asemenea, de ce miocardita și alte forme de inflamație sau leziuni apar săptămâni sau luni după ce o persoană s-a recuperat aparent după o infecție cu coronavirus.

Urmărește-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Ancheta continuă în cazul deceselor suspecte de la Spitalul Sfântul Pantelimon

Echipa Corpului de Control al Ministerului Sănătății a efectuat astăzi o nouă…

Israelul se gândește la un răspuns la atacul iranian fără precedent, în timp ce Occidentul îl îndeamnă pe Netanyahu să evite un război total

Oficiali de rang înalt din administrația președintelui Joe Biden sunt îngrijorați că…

Trump despre ajutorul pentru Ucraina: “Ne gândim să-l facem sub forma unui împrumut”

Fostul președinte american Donald Trump a sugerat recent că, în cazul în…

Camera Reprezentanților din SUA votează săptămâna aceasta pachetul de sprijin pentru Israel și Ucraina

Președintele Camerei Reprezentanților din SUA, republicanul Mike Johnson, a anunțat că va…