Se estimează că alcoolul a cauzat anul trecut peste 740.000 de cazuri de cancer în întreaga lume, iar experții spun că trebuie făcute mai multe pentru a evidenția legătura.

Există dovezi puternice care arată că alcoolul poate provoca diverse tipuri de cancer, inclusiv cele ale sânului, ficatului, colonului, rectului, orofaringelui, laringelui și esofagului. Cercetările sugerează că și nivelurile scăzute de alcool pot crește riscul.

Cu toate acestea, conștientizarea publicului pare scăzută: un sondaj din Marea Britanie, în 2018, a constatat că doar una din 10 persoane știa că alcoolul ar putea provoca cancer.

Cercetătorii au dezvăluit că, în 2020, se estimează că 741.300 de cazuri de cancer, la nivel global, au fost cauzate de alcool. Ei au sugerat că etichetele sticlelor de alcool ar trebui să aibă avertismente împotriva cancerului.

Harriet Rumgay, de la Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului, din Franța, și coautor al studiului, a spus că alcoolul a cauzat o povară substanțială de cancer la nivel global, iar acest lucru a fost demonstrat chiar și la niveluri mai mici .

„Impactul alcoolului asupra cancerului este adesea necunoscut sau trecut cu vederea, deci avem nevoie de o conștientizare sporită a publicului cu privire la legătura dintre alcool și cancer și de politici de scădere a consumului general de alcool pentru a preveni povara cancerelor și a altor boli atribuite alcoolului”, a spus Rumgay.

Scriind în The Lancet Oncology, echipa descrie modul în care și-au făcut calculele folosind estimările existente ale consumului de alcool pentru 2010, pe baza cifrelor care includ date privind impozitele și vânzările, precum și alte date, cum ar fi estimările de risc pentru cancerele cunoscute a fi legate de alcool.

„Există o întârziere între consumul de alcool și posibila dezvoltare a cancerului, deci este necesar să se ia în considerare o perioadă de latență între anul datelor privind expunerea la alcool și anul diagnosticului de cancer”, a spus Rumgay.

Cercetătorii au combinat aceste cifre cu estimările existente ale noilor cazuri de cancer așteptate pentru 2020 – pe baza înregistrărilor din anii precedenți și, prin urmare, nu sunt afectate de întreruperile cauzate de pandemia Covid – pentru a estima numărul de cazuri cauzate probabil de consumul de alcool.

În timp ce majoritatea cazurilor de cancer cauzate de alcool au fost legate de consumul intens sau „riscant” de băut, s-a estimat că și nivelurile moderate sau scăzute de consum de alcool au provocat cancer. Datele indică faptul că consumul de până la 10 g de alcool pe zi – echivalent cu o jumătate de halbă de bere sau un pahar mic de vin – a contribuit undeva între 35.400 și 145.800 de cazuri la nivel global în 2020.

Constatările au diferit în funcție de regiune. Proporția cazurilor de cancer estimată a fi cauzată de alcool a fost cea mai mică în Africa de Nord și Asia de Vest, iar cea mai mare în Asia de Est și Europa Centrală și de Est. A existat o oarecare variație între bărbați și femei – 568.700 de cazuri de cancer la bărbați și 172.600 de cazuri la femei în 2020, majoritatea cazurilor detectate au fost de cancer de esofag, ficat și sân.

Urmărește StiriNews.ro pe Facebook și Google News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole

VIDEO. Jandarm filmat în timp ce cade de pe cal, la cermoniile de 1 Decembrie

Un jandarm a fost filmat într-un moment stânjenitor, ieri, în timpul ceremoniilor…

Directorul Pfizer spune că oamenii vor trebui să se vaccineze anual împotriva Covid-19

Oamenii vor trebui cel mai probabil să se vaccineze anual împotriva Covid-19…

Constanța: Incendiu puternic la mai multe barăci, pe strada Justiției

Un incendiu puternic a izbucnit, joi, la mai multe barăci, pe strada…

1 Decembrie – Ziua Națională a României

1 decembrie 1918 reprezintă evenimentul principal din istoria României, dată la care…