O treime dintre cei care au avut COVID-19 dintr-un studiu efectuat pe mai mult de 230.000 de pacienți, în mare parte americani, au fost diagnosticați cu o tulburare cerebrală sau psihiatrică în termen de șase luni, sugerând că pandemia ar putea duce la un val de probleme mentale și neurologice, au declarat marți oamenii de știință.

Cercetătorii care au efectuat analiza au spus că nu este clar modul în care virusul este legat de afecțiuni psihiatrice, cum ar fi anxietatea și depresia, dar că acestea sunt cele mai frecvente diagnostice dintre cele 14 tulburări pe care le-au analizat.

Cercetătorii au spus că cazurile de AVC, demență și alte tulburări neurologice post-COVID-19 au fost mai rare, dar au fost semnificative, în special la cei care au avut COVID-19 sever.

„Rezultatele noastre indică faptul că bolile cerebrale și tulburările psihiatrice sunt mai frecvente după COVID-19 decât după gripă sau alte infecții respiratorii”, a declarat Max Taquet, psihiatru de la Universitatea Oxford din Marea Britanie, care a condus lucrarea.

Studiul nu a putut determina mecanismele biologice sau psihologice implicate, a spus el, dar sunt necesare cercetări urgente pentru a le identifica „în vederea prevenirii sau tratării acestora”.

Experții în sănătate sunt din ce în ce mai preocupați de dovezile unor riscuri mai mari de tulburări ale creierului și ale sănătății mintale în rândul supraviețuitorilor COVID-19. Un studiu anterior realizat de aceiași cercetători a constatat anul trecut că 20% dintre supraviețuitorii COVID-19 au fost diagnosticați cu o tulburare psihiatrică în termen de trei luni.

Noile descoperiri, publicate în jurnalul Lancet Psychiatry, au analizat dosarele de sănătate a 236.379 de pacienți cu COVID-19, în mare parte din Statele Unite, și au descoperit că 34% au fost diagnosticați cu boli neurologice sau psihiatrice în decurs de șase luni.

Tulburările au fost semnificativ mai frecvente la pacienții cu COVID-19 decât la grupurile de comparație de persoane care s-au recuperat de gripă sau alte infecții respiratorii în aceeași perioadă de timp, au spus oamenii de știință, sugerând că COVID-19 a avut un impact specific.

Anxietatea, la 17%, și tulburările de dispoziție, la 14%, erau cele mai frecvente și nu păreau să fie legate de cât de ușoară sau severă a fost infecția cu COVID-19 a pacientului.

Cu toate acestea, dintre cei care au fost internați la terapie intensivă cu COVID-19 sever, 7% au avut un accident vascular cerebral în decurs de șase luni și aproape 2% au fost diagnosticați cu demență.

„Deși riscurile individuale pentru majoritatea tulburărilor sunt mici, efectul asupra întregii populații poate fi substanțial”, a spus Paul Harrison, profesor de psihiatrie din Oxford, co-autor la lucrare.

Urmărește StiriNews.ro pe Facebook și Google News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole

VIDEO. Jandarm filmat în timp ce cade de pe cal, la cermoniile de 1 Decembrie

Un jandarm a fost filmat într-un moment stânjenitor, ieri, în timpul ceremoniilor…

Directorul Pfizer spune că oamenii vor trebui să se vaccineze anual împotriva Covid-19

Oamenii vor trebui cel mai probabil să se vaccineze anual împotriva Covid-19…

Înalta Curte a decis că Ion Iliescu poate fi anchetat în Dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990

Înalta Curte a decis joi că fostul președintele Ion Iliescu poate fi…

Talibanii au emis un decret care spune că femeile trebuie să își dea consimțământul la căsătorie

Guvernul taliban din Afganistan a emis vineri un decret privind drepturile femeilor,…