Persoanele care dorm des au un risc mai mare de a dezvolta hipertensiune arterială și de a suferi un accident vascular cerebral, potrivit unui nou studiu publicat luni în Hypertension, o revistă a Asociației Americane a Inimii, potrivit CNN.

“Acest lucru se poate datora faptului că, deși a trage un pui de somn în sine nu este dăunător, multe persoane care trag un pui de somn pot face acest lucru din cauza somnului deficitar din timpul nopții. Somnul slab pe timp de noapte este asociat cu o sănătate mai precară, iar siestele nu sunt suficiente pentru a compensa acest lucru”, a declarat psihologul clinician Michael Grandner.

Grandner conduce Clinica de Medicină Comportamentală a Somnului de la Centrul Medical Banner-Universitatea din Tucson, Arizona, și nu a fost implicat în studiu.

Participanții la studiu care de obicei ațipiseră în timpul zilei aveau cu 12% mai multe șanse de a dezvolta în timp hipertensiune arterială și cu 24% mai multe șanse de a suferi un accident vascular cerebral în comparație cu persoanele care nu au ațipit niciodată.

În cazul în care persoana avea mai puțin de 60 de ani, dormitul în majoritatea zilelor creștea riscul de a dezvolta hipertensiune arterială cu 20 de procente în comparație cu persoanele care nu dorm niciodată sau rareori, potrivit studiului .

Studiul a folosit date de la 360.000 de participanți care au furnizat informații despre obiceiurile lor de somn la UK Biobank, o mare bază de date biomedicale și o resursă de cercetare care a urmărit rezidenții din Marea Britanie din 2006 până în 2010.

Persoanele care au participat la studiul britanic au furnizat probe de sânge, urină și salivă în mod regulat și au răspuns la întrebări privind somnul de patru ori pe parcursul celor patru ani de studiu.

Cu toate acestea, studiul a colectat doar frecvența siestei, nu și durata, și s-a bazat pe auto-raportări ale somnului, o limitare datorată memoriei imperfecte.

“Ei nu au definit ce ar trebui să fie un somn. Dacă vei dormi o oră, două ore, de exemplu, asta nu este chiar un somn”, a declarat specialistul în somn Dr. Raj Dasgupta, profesor asociat de medicină clinică la Școala de Medicină Keck de la Universitatea din California de Sud.

“Un pui de somn revigorant și energizant de 15-20 de minute, în jurul prânzului până la ora 14:00, este 100% calea de urmat dacă ești lipsit de somn”, a spus Dasgupta, care nu a fost implicat în studiu.

“Dacă aveți insomnie cronică, nu încurajăm somnul de odihnă pentru că vă îndepărtează dorința de a dormi noaptea”.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Alte articole

Seismologii suedezi au înregistrat explozii în apropierea conductelor Nord Stream

Seismologii suedezi au înregistrat explozii în apropierea conductelor Nord Stream în ultimele…

Medvedev face previziuni privind un atac nuclear asupra Ucrainei

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev consideră că Rusia poate lansa un atac…

Rușii plătesc până la 27.000 de dolari pentru a fugi din țară cu avioane private după mobilizarea parțială a lui Putin

Companiile care oferă zboruri cu avioane private au raportat o creștere bruscă…

Au apărut primele rezultate raportate în urma așa-numitelor referendumuri din regiunile ucrainene ocupate

Presa de stat rusă a anunțat rezultatele preliminare ale așa-numitelor referendumuri care…

Parlamentul a votat majorarea salariilor aleșilor locali. Salariile senatorilor și deputaților nu vor mai crește

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, legea care prevede creşterea salariilor pentru primari,…

Kazahstanul va asigura siguranța rușilor care fug de mobilizare

Kazahstanul va asigura îngrijirea și siguranța rușilor care fug de o “situație…