Protecția imunității COVID-19 a două doze de vaccin Pfizer începe să scadă după aproximativ două luni, totuși, vaccinurile rămân eficiente în protejarea împotriva spitalizării și decesului, potrivit unor studii publicate miercuri în New England Journal of Medicine.

Noile descoperiri afirmă ceea ce Pfizer, Moderna și Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor au indicat în ultimele săptămâni – că puterea vaccinurilor de a proteja organismul de infecția cu coronavirus poate scădea în timp. Luna trecută, Food and Drug Administration a autorizat doze de rapel Pfizer pentru persoanele în vârstă sau mai vulnerabile.

În primul studiu, cercetătorii din Qatar au descoperit că protecția imunității Pfizer scade până la 20% la doar patru luni după ce o persoană primește a doua doză. Ei și-au bazat raportul pe observațiile infecțiilor la peste 900.000 de persoane vaccinate din Qatar.

Cercetătorii au descoperit că protecția Pfizer împotriva infecției a fost „neglijabilă” la scurt timp după prima doză, dar sare la 36,8% trei săptămâni mai târziu. Când oamenii primesc a doua doză, protecția imunității crește la 77,5% după aproximativ o lună.

Dar, odată ce luna a trecut, eficacitatea imunității Pfizer scade constant, situându-se la aproximativ 20% după perioada de patru luni, conform cercetătorilor.

„Aceste constatări sugerează că o mare parte din populația vaccinată ar putea să-și piardă protecția împotriva infecției în următoarele luni, probabil creșterea potențialului de noi valuri epidemice”, a scris raportul.

Cu toate acestea, protecția Pfizer împotriva spitalizării și decesului a rămas „robustă” la 90% sau mai mult timp de șase luni după a doua doză, a spus acesta. Raportul a menționat, de asemenea, că concluziile sale s-ar putea să nu se aplice bine țărilor cu populații mai în vârstă, deoarece populația Qatarului este relativ tânără, doar 9% din populația sa având peste 50 de ani.

Celălalt studiu, realizat în Israel, a analizat 4.868 lucrători din domeniul sănătății. A raportat că anticorpii au scăzut substanțial la doar șase luni de la primirea celei de-a doua doze de vaccin Pfizer.

Scăderea este deosebit de importantă în rândul bărbaților, al persoanelor în vârstă cu vârsta peste 65 de ani și al celor cu sistem imunitar slăbit.

În comparație, vaccinurile pentru alte afecțiuni, cum ar fi oreionul, rujeola și rubeola, arată doar scăderi mici de aproximativ 5% până la 10% în fiecare an în ceea ce privește neutralizarea nivelurilor de anticorpi, au scris cercetătorii.

De asemenea, au observat un număr mai mare de anticorpi la participanții obezi care au un indice de masă corporală de 30 sau mai mare.

“Cu toate acestea, încă nu este clar dacă persoanele obeze vaccinate prezintă un risc mai mare sau mai mic de infecție descoperită și dacă răspunsul umoral relativ ridicat la vaccin este protector”, se precizează în raport.

Urmărește StiriNews.ro pe Facebook și Google News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole

Ciolacu, către Diana Șoșoacă: Vă rog să purtaţi mască. Dreptul meu la viață nu se negociază

Preşedintele Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu a atenționat-o pe Diana Șoșoacă, în plenul…

Video. Un român a intrat cu TIR-ul într-un avion, pe o autostradă din Germania

Un şofer român a intrat cu TIR-ul într-un avion care a aterizat…

Test PCR obligatoriu la intrarea în ţară pentru cei care vin din state non-UE

Autoritățile române au decis duminică să introducă obligativitatea prezentării unui test negativ…

Scandal la Târgul de Crăciun din Constanța, provocat de persoane fără Certificat Covid

Mai multe persoane au provocat un scandal, vineri seară, la Târgul de…