Un nou studiu privind eficacitatea vaccinului Pfizer / BioNTech, efectuat în Israel, a arătat o eficiență de până la 85% după prima doză.

Cercetarea, efectuată de Centrul Medical Sheba, cel mai mare spital al țării, a fost publicată în revista medicală Lancet.

Spitalul a evaluat eficacitatea primei doze de vaccin Pfizer / BioNTech la 7.000 de angajați din domeniul sănătății.

Lucrătorii au primit fiecare o primă doză în ianuarie, iar echipa de cercetare a observat o reducere cu 85% a infectiilor COVID-19 (simptomatice) între 15 și 28 de zile după efectuarea vaccinului.

S-a observat, de asemenea, eficacitatea și la pacienții asimptomatici.

Profesorul Eyal Leshem, expert în boli infecțioase și director al Institutului Sheba pentru Călătorii și Medicină Tropicală, a declarat pentru Sky News: „Aceasta este prima dovadă a eficacității din lumea reală care apare după prima doză de vaccin.

„Am avut câteva indicii din studiile clinice și unele calcule care au fost făcute pe baza studiului clinic, dar aceasta arată eficacitatea timpurie, chiar înainte de a fi administrată a doua doză.”

Analiza, care a fost evaluată de specialști, oferă o perspectivă mult mai pozitivă decât datele preliminare separate publicate de cercetătorii unui furnizor israelian de asistență medicală, Clalit, luna trecută.

Cu un eșantion mai mare de 200.000 de pacienți, studiul din ianuarie a înregistrat o scădere cu 33% a pozitivității la 14 zile după prima doză.

Profesorul Leshem a declarat că eșantionul din noul studiu, deși de dimensiuni mai mici, este alcătuit din lucrători din domeniul sănătății – oferindu-i o imagine completă.

Autorul raportului, profesorul Arnon Afek, director general adjunct al Centrului Medical Sheba, a declarat: „Această cercetare revoluționară susține decizia guvernului britanic de a începe inocularea cetățenilor săi cu o singură doză de vaccin”.

Alte știri:  Raport CSAT: Rusia a intensificat operațiunile de spionaj pe teritoriul României

Profesorul Leshem a spus că îi plac declarațiile mai prudente, dar a adăugat: „Aș spune că există dovezi care să susțină decizia de a amâna a doua doză, deoarece, pe de o parte, se pare că avem o eficiență foarte bună a primei doze: devreme și eficacitate ridicată.

“Și, pe de altă parte, amânarea celei de-a doua doze va permite o acoperire mult mai mare … având în vedere oferta limitată de vaccinuri.”

Urmărește-ne pe Google News sau Facebook