Deși administrația Biden a hotărât inițial să nu permită atacuri ucrainene pe teritoriul Rusiei pentru a preveni o escaladare majoră a conflictului, poziția sa pare acum să se schimbe. New York Times a relatat joi că oficialii americani au dezbătut posibilitatea de a anula această regulă, despre care Ucraina a susținut că îi îngreunează grav capacitatea de a se apăra.

Dacă s-ar materializa, ridicarea restricției ar putea reprezenta un ajutor militar semnificativ pentru Kiev. Armata ucraineană ar putea folosi avioane de luptă, drone, rachete și alte sisteme de precizie americane pentru a lovi pozițiile și vehiculele militare ruse de dincolo de frontieră. Acest lucru i-ar permite să contracareze atacurile transfrontaliere ale Rusiei într-un mod mai eficient.

Pe de altă parte, unii analiști avertizează că un astfel de pas ar putea reprezenta trecerea unei “linii roșii” pentru președintele Putin. Deși, până acum, Rusia nu a reacționat drastic la contraofensivele ucrainene pe teritoriul său, o escaladare a acestora cu arme americane ar putea atrage represalii puternice din partea Kremlinului. Unii experți spun că un răspuns militar rusesc în afara Ucrainei nu poate fi exclus, ceea ce ar duce la o implicare mai directă în conflict a aliaților occidentali ai Kievului.

Potrivit experților, dacă decizia de relaxare a restricțiilor va fi adoptată, Statele Unite și aliații săi își asumă un risc strategic important. Pe de o parte, ar sprijini apărarea Ucrainei, însă există posibilitatea reală de extindere a războiului dincolo de granițele sale actuale.

Urmărește-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Ploi torențiale, vijelii și grindină: Meteorologii anunță vreme extremă în aproape jumătate de țară

Meteorologii au emis o avertizare Cod Galben de instabilitate atmosferică în zona…

Șase persoane ucise cu cianură într-un hotel de lux din Bangkok

Poliția thailandeză a dezvăluit miercuri că șase oaspeți americani și vietnamezi, găsiți…

Elon Musk mută companiile X și SpaceX din California în Texas. Miliardarul dă vina pe o lege pro-transsexuali

Miliardarul tech Elon Musk a anunțat marți că va muta sediile principale…

Prinși în infernul războiului: Indieni recrutați forțat în armata rusă cer ajutor pentru întoarcerea acasă

Doi bărbați indieni care luptă pentru Rusia în războiul din Ucraina au…

Seceta lovește România: 290 de localități se confruntă cu restricții de apă, iar 239 de fântâni au secat complet

România se confruntă cu o situație alarmantă în ceea ce privește resursele…