Statele Unite au lansat joi atacuri aeriene în Siria, vizând facilitățile din apropierea frontierei irakiene utilizate de grupurile de miliție susținute de Iran. Pentagonul a declarat că atacurile au fost represalii pentru un atac cu rachete din Irak la începutul acestei luni, care a ucis un antreprenor civil și a rănit un cetatean american .

Atacul aerian a fost prima acțiune militară întreprinsă de administrația Biden, care în primele sale săptămâni și-a subliniat intenția de a pune mai mult accent pe provocările ridicate de China, chiar dacă amenințările din Orientul Mijlociu persistă.

“Acest răspuns militar proporțional a fost realizat împreună cu măsuri diplomatice, inclusiv consultarea cu partenerii coaliției”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

„Operațiunea trimite un mesaj clar: președintele Biden va acționa pentru a proteja personalul american și al coaliției. În același timp, am acționat într-un mod deliberat care urmărește să descalifice situația generală din estul Siriei și Irak. ”

Kirby a declarat că atacurile aeriene americane „au distrus mai multe facilități la un punct de control la frontieră utilizat de un număr de grupuri militante susținute de Iran”.

Oficialii administrației Biden au condamnat atacul cu rachete din 15 februarie în apropierea orașului Irbil, în regiunea kurdă semi-autonomă a Irakului, dar încă de săptămâna aceasta oficialii au indicat că nu au stabilit cu certitudine cine a efectuat-o. Oficialii au observat că, în trecut, grupurile de miliții șiite susținute de iranieni au fost responsabile de numeroase atacuri cu rachete care au vizat personalul american sau facilitățile din Irak.

Kirby a spus marți că Irakul este responsabil de investigarea atacului din 15 februarie.

Alte știri:  Premierul francez spune că va demisiona după ce sondajele arată că alianța de stânga a câștigat alegerile

“În acest moment, nu suntem capabili să vă oferim o anumită atribuire cu privire la cine a fost în spatele acestor atacuri, la ce grupuri și nu voi intra în detaliile tactice ale fiecărui armament folosit aici”, a spus Kirby. „Să lăsăm investigațiile să se finalizeze și să încheie, și atunci când vom mai spune ceva, vom face.”

Un grup militant șiit puțin cunoscut numit Saraya Awliya al-Dam,, și-a revendicat atacul din 15 februarie. O săptămână mai târziu, un atac cu rachete în zona verde a Bagdadului a apărut pentru a viza complexul ambasadei SUA, dar nimeni nu a fost rănit.

În această săptămână, Iranul a declarat că nu are legături cu “Brigada Gardienilor Sângelui”.

Frecvența atacurilor grupurilor șiițe împotriva țintelor SUA în Irak a scăzut la sfârșitul anului trecut, înainte de învestirea președintelui Joe Biden, deși acum Iranul presează America să revină la acordul nuclear de la Teheran din 2015.

Urmărește-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Ploi torențiale, vijelii și grindină: Meteorologii anunță vreme extremă în aproape jumătate de țară

Meteorologii au emis o avertizare Cod Galben de instabilitate atmosferică în zona…

Șase persoane ucise cu cianură într-un hotel de lux din Bangkok

Poliția thailandeză a dezvăluit miercuri că șase oaspeți americani și vietnamezi, găsiți…

Prinși în infernul războiului: Indieni recrutați forțat în armata rusă cer ajutor pentru întoarcerea acasă

Doi bărbați indieni care luptă pentru Rusia în războiul din Ucraina au…

Elon Musk mută companiile X și SpaceX din California în Texas. Miliardarul dă vina pe o lege pro-transsexuali

Miliardarul tech Elon Musk a anunțat marți că va muta sediile principale…

Seceta lovește România: 290 de localități se confruntă cu restricții de apă, iar 239 de fântâni au secat complet

România se confruntă cu o situație alarmantă în ceea ce privește resursele…