Statele Unite au lansat joi atacuri aeriene în Siria, vizând facilitățile din apropierea frontierei irakiene utilizate de grupurile de miliție susținute de Iran. Pentagonul a declarat că atacurile au fost represalii pentru un atac cu rachete din Irak la începutul acestei luni, care a ucis un antreprenor civil și a rănit un cetatean american .

Atacul aerian a fost prima acțiune militară întreprinsă de administrația Biden, care în primele sale săptămâni și-a subliniat intenția de a pune mai mult accent pe provocările ridicate de China, chiar dacă amenințările din Orientul Mijlociu persistă.

“Acest răspuns militar proporțional a fost realizat împreună cu măsuri diplomatice, inclusiv consultarea cu partenerii coaliției”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

„Operațiunea trimite un mesaj clar: președintele Biden va acționa pentru a proteja personalul american și al coaliției. În același timp, am acționat într-un mod deliberat care urmărește să descalifice situația generală din estul Siriei și Irak. ”

Kirby a declarat că atacurile aeriene americane „au distrus mai multe facilități la un punct de control la frontieră utilizat de un număr de grupuri militante susținute de Iran”.

Oficialii administrației Biden au condamnat atacul cu rachete din 15 februarie în apropierea orașului Irbil, în regiunea kurdă semi-autonomă a Irakului, dar încă de săptămâna aceasta oficialii au indicat că nu au stabilit cu certitudine cine a efectuat-o. Oficialii au observat că, în trecut, grupurile de miliții șiite susținute de iranieni au fost responsabile de numeroase atacuri cu rachete care au vizat personalul american sau facilitățile din Irak.

Kirby a spus marți că Irakul este responsabil de investigarea atacului din 15 februarie.

“În acest moment, nu suntem capabili să vă oferim o anumită atribuire cu privire la cine a fost în spatele acestor atacuri, la ce grupuri și nu voi intra în detaliile tactice ale fiecărui armament folosit aici”, a spus Kirby. „Să lăsăm investigațiile să se finalizeze și să încheie, și atunci când vom mai spune ceva, vom face.”

Un grup militant șiit puțin cunoscut numit Saraya Awliya al-Dam,, și-a revendicat atacul din 15 februarie. O săptămână mai târziu, un atac cu rachete în zona verde a Bagdadului a apărut pentru a viza complexul ambasadei SUA, dar nimeni nu a fost rănit.

În această săptămână, Iranul a declarat că nu are legături cu “Brigada Gardienilor Sângelui”.

Frecvența atacurilor grupurilor șiițe împotriva țintelor SUA în Irak a scăzut la sfârșitul anului trecut, înainte de învestirea președintelui Joe Biden, deși acum Iranul presează America să revină la acordul nuclear de la Teheran din 2015.

Urmărește-ne pe Facebook
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole

Președintele ucrainean îi reproșează lui Biden comentariile despre invazia rusă: ‘Nu există incursiuni minore’

În timpul unei conferințe de presă de aproape două ore la Casa…

Senatorul USR Cristian Viașu a încetat din viață, la vârsta de 45 de ani

Senatorul Cristian Viașu a încetat din viață, la vârsta de 45 de…

Rusia cere retragerea forțelor NATO din România și Bulgaria

Ministerul rus de Externe solicită ca NATO să retragă trupele străine, armele…

Serghei Lavrov: Rusia așteaptă răspunsuri scrise din partea Washingtonului, săptămâna viitoare

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat vineri, după discuțiile cu…

Un avion care zbura pe ruta Miami-Londra s-a întors din drum după ce un pasager a refuzat să poarte mască de protecție

Un zbor American Airlines de la Miami la Londra s-a întors în…