Statele Unite au cerut în mod oficial în această săptămână extrădarea fostului președinte hondurian Juan Orlando Hernández pentru acuzații de trafic de droguri, potrivit mai multor rapoarte, realatează The Hill.

SUA susțin că Hernández și alți oficiali politici hondurieni de rang înalt au făcut trafic de droguri în Statele Unite cu ajutorul resurselor statului, notează The Washington Post. De asemenea, a fost construit un caz împotriva fratelui lui Hernández, Tony, care anul trecut a fost condamnat la închisoare pe viață din cauza acuzațiilor de trafic de droguri, a adăugat ziarul.

Luni seară, cartierul în care locuiește Orlando Hernández a fost înconjurat de agenți de securitate, iar Curtea Supremă de Justiție a planificat o întâlnire pentru marți pentru a decide asupra unui judecător care să ducă la îndeplinire cererea de extrădare, potrivit The Associated Press.

Avocatul lui Hernández, Félix Ávila, ar fi declarat că fostul președinte va aștepta până când un judecător va fi selectat de Curtea Supremă înainte de a face orice mișcare, ceea ce a dus la un blocaj.

“Între timp, se înțelege că nu există niciun ordin de arestare”, a spus el într-o înregistrare video filmată în interiorul casei lui Hernández și difuzată ulterior de echipa sa juridică, potrivit The AP.

La începutul acestei luni, Departamentul de Stat a anunțat că lui Hernández i s-a interzis intrarea în Statele Unite, citând “multiple rapoarte credibile din mass-media” care susțineau că Hernández a fost implicat “în acte de corupție semnificative prin comiterea sau facilitarea unor acte de corupție și trafic de narcotice, precum și prin utilizarea veniturilor obținute din activități ilicite pentru a facilita campaniile politice”, a relatat Post.

Alte știri:  Capacitatea eoliană și solară a Chinei este aproape dublă față de cea mondială

Hernández, care a fost înlocuit de Xiomara Castro luna trecută, a fost președinte al Hondurasului din 2014.

Urmărește-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Tentativă de asasinat asupra lui Donald Trump: FBI l-a identificat pe atacator, un tânăr de 20 de ani

Autorităţile americane au făcut un pas important în investigaţia privind tentativa de…