Administrația președintelui american Joe Biden a anunțat marți că va elibera milioane de barili de petrol din rezervele strategice în coordonare cu China, India, Coreea de Sud, Japonia și Marea Britanie, pentru a încerca să scadă prețurile după ce producătorii OPEC+ au ignorat în mod repetat solicitările pentru mai mult țiței.

Biden, care se confruntă cu cote scăzute de aprobare pe fondul inflației în creștere înaintea alegerilor pentru Congres de anul viitor, a devenit iritat după ce a a cerut în mod repetat Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol și aliaților săi, cunoscuți ca OPEC+, să pompeze mai mult petrol fără niciun răspuns.

„V-am spus înainte că vom lua măsuri în privința acestor probleme. Exact asta facem”, a spus Biden în discursul său de la Casa Albă.

„Va dura timp, dar în curând ar trebui să vedeți că prețul combustibiliului scade acolo unde vă umpleți rezervorul, iar pe termen lung ne vom reduce dependența de petrol pe măsură ce trecem la energie curată”, a spus el.

Prețurile țițeiului au atins recent maximele din ultimii șapte ani, iar consumatorii sunt indignați de creșterea tot mai mare a prețurilor la combustibil. Prețurile de vânzare cu amănuntul la benzină au crescut cu peste 60% în ultimul an, cea mai rapidă rată de creștere din 2000, în mare parte pentru că oamenii s-au întors pe drumuri pe măsură ce restricțiile induse de pandemie s-au relaxat și cererea a revenit.

Conform planului, Statele Unite vor elibera 50 de milioane de barili, echivalentul a aproximativ două zile și jumătate din cererea SUA. Între timp, India a declarat că va elibera 5 milioane de barili, în timp ce Marea Britanie a spus că va permite eliberarea voluntară a 1,5 milioane de barili de petrol din rezerve private.

Japonia va organiza licitații pentru aproximativ 4,2 milioane de barili de petrol, în valoare de aproximativ 1 sau 2 zile din cererea sa, din stocul său național până la sfârșitul anului, a informat miercuri ziarul Nikkei.

Detaliile privind cantitatea și momentul eliberării petrolului din Coreea de Sud și China nu au fost anunțate. Seul a spus că va decide după discuții cu Statele Unite și alți aliați.

A fost prima dată când Statele Unite au coordonat o astfel de mișcare cu unii dintre cei mai mari consumatori asiatici de petrol din lume, au spus oficialii.

OPEC+, care include Arabia Saudită și alți aliați ai SUA din Golf, precum și Rusia, a respins cererile de a pompa mai mult țiței la reuniunile sale lunare. Se reunește din nou pe 2 decembrie pentru a discuta politica, dar până acum nu a arătat niciun indiciu că se va schimba direcția.

Grupul s-a chinuit să atingă obiectivele existente în baza acordului său de a crește treptat producția cu 400.000 de barili pe zi în fiecare lună – un ritm pe care Washington-ul îl consideră prea lent – ​​și rămâne îngrijorat că o reapariție a cazurilor de coronavirus ar putea reduce din nou cererea. .

Prețurile ridicate recente ale petrolului au fost cauzate de o revenire bruscă a cererii globale, care a scăzut la începutul pandemiei în 2021, iar analiștii au spus că eliberarea rezervelor ar putea să nu fie suficientă pentru a reduce creșterile ulterioare.

„Nu este suficient de mare pentru a scădea prețurile într-un mod semnificativ și poate chiar să se întoarcă înapoi dacă determină OPEC+ să încetinească ritmul în care crește producția”, a declarat Caroline Bain, economist șef de mărfuri la Capital Economics Ltd.

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook