Foto: Christof STACHE / AFP

Statele Unite iau în considerare să trimită 5.000 de soldați americani în Europa de Est, a confirmat un oficial american pentru NPR, în ceea ce ar reprezenta o intensificare a implicării militare americane în regiune, pe fondul temerilor tot mai mari privind o invazie rusă în Ucraina.

Trupele americane s-ar putea îndrepta spre România și Polonia, sau, eventual, Bulgaria sau Ungaria. Nu a fost luată nicio decizie finală, dar trupele au fost anunțate să fie pregătite să se deplaseze, a precizat oficialul.

Militarii americani ar putea fi dislocați de la posturile lor existente în altă parte în țările NATO din Europa. De asemenea, o parte din trupe ar putea proveni probabil de la Divizia 82 Aeropurtată de la Fort Bragg.

New York Times, care a raportat primul știrea privind mișcările de trupe planificate, a declarat că înalți oficiali ai Pentagonului au prezentat sâmbătă o serie de opțiuni pentru președintele Biden.

Printre acestea, trimiterea a 1.000 până la 5.000 de soldați în țările est-europene și în țările baltice, “cu potențialul de a crește acest număr de zece ori dacă lucrurile se deteriorează”, potrivit Times.

Nu există planuri de a trimite mai mulți americani în Ucraina propriu-zisă, potrivit ziarului.

Administrația Biden s-a abținut de la acțiuni mai agresive, de teamă să nu incite la o invazie rusă.

Până în prezent, ajutorul american acordat Ucrainei a venit în mare parte sub formă de echipamente militare. Un transport de ajutor al administrației Biden – aproape 200.000 de kilograme de “ajutor letal”, inclusiv muniție – a sosit duminică în Ucraina. În octombrie, SUA au trimis Ucrainei 30 de sisteme de rachete ghidate antitanc Javelin.

În Ucraina se află deja peste 150 de consilieri militari americani, a relatat Times, deși aceștia se află departe de orice potențiale linii de front și ar părăsi probabil rapid țara după o invazie rusă.

(NRP, The New York Times)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Alte articole

Rusia spune că va debloca accesul la porturile ucrainene din Marea Neagră doar dacă se elimină sancțiunile împotriva ei

Ministerul de Externe al Rusiei a declarat că va lua în considerare…

Comandanții de rang înalt au refuzat să părăsească uzina Azovstal din Mariupol

Niciun comandant nu a părăsit până acum combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol,…

Blocada porturilor ucrainene și criza alimentară mondială în creștere determină Casa Albă să trimită rachete anti-navă în Ucraina

Casa Albă lucrează pentru a pune rachete avansate anti-navă în mâinile militarilor…

Senatul SUA a aprobat un ajutor de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina

Senatul SUA a aprobat cu o majoritate covârșitoare un ajutor militar și…