Casa Albă a declarat duminică că SUA au avut discuții private, la nivel înalt, cu lideri de la Moscova despre amenințarea președintelui rus Vladimir Putin de a folosi arme nucleare pe fondul conflictului în curs de desfășurare din Ucraina, explicând că administrația Biden încearcă să prevină o “retorică de tip “tete-a-tete”” între cele două țări.

“Dacă Rusia depășește această linie, vor exista consecințe catastrofale pentru Rusia. Statele Unite vor răspunde în mod decisiv”, a declarat consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, într-un interviu cu moderatorul Chuck Todd în cadrul emisiunii “Meet the Press” de la NBC.

“Acum, pe canale private, am explicat mai detaliat exact ce ar însemna acest lucru, dar vrem să putem avea credibilitatea de a vorbi direct cu conducerea de rang înalt din Rusia și de a le prezenta care ar fi consecințele fără a intra în mod public într-o tevatură retorică”, a spus Sullivan.

Putin a amenințat săptămâna trecută cu folosirea armelor nucleare, sporind și mai mult îngrijorările tot mai mari cu privire la potențiala lor utilizare în conflictul dintre Rusia și Ucraina.

Sullivan a declarat duminică că SUA au fost în contact cu înalți oficiali ruși “frecvent” în ultimele luni, și chiar în ultimele zile – în ciuda îngrijorărilor de la începutul războiului când SUA se străduiau să intre în contact cu Moscova.

Principalul consilier de securitate națională de la Casa Albă a declarat că oficialii administrației au fost “atenți să protejeze momentul și conținutul” conversațiilor cu Kremlinul.

“Nu am vrut să indicăm exact cum arată aceste canale pentru că vrem să le putem proteja, astfel încât să avem capacitatea continuă de a ajunge la Rusia și de a-i spune în termeni clari, de exemplu, care ar fi consecințele, iar acestea ar fi catastrofale dacă Rusia ar merge pe drumul întunecat al utilizării armelor nucleare”, a declarat Sullivan.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Alte articole

Blinken: SUA nu au “permis” Ucrainei să efectueze lovituri în interiorul Rusiei

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că Statele Unite nu…

Rusia încearcă să “înghețe” războiul pentru a lansa o ofensivă mai mare în primăvară, afirmă șeful NATO

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Rusia încearcă să…

Germania a arestat 25 de persoane acuzate că au pus la cale o lovitură de stat

Douăzeci și cinci de persoane au fost arestate în cadrul unor raiduri…

Zelenski a fost desemnat “Persoana anului” de către revista Time

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a fost desemnat de revista Time drept persoana…

Ciucă: Mâine vom cere vot în consiliul JAI pentru aderarea la Schengen

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că România va cere vot în consiliul…

China anunță o relaxare la nivel național a restricțiilor Covid

După ce restricțiile au fost relaxate în mai multe orașe din China…