Presedintele american Joe Biden urmează să-l sune pe regele Arabiei Saudite Salman, în timp ce administrația sa se pregătește să desclasifice o evaluare de informații care il va numi pe fiul și moștenitorul regelui drept complice în asasinarea îngrozitoare a jurnalistului Jamal Khashoggi.

Casa Albă a confirmat miercuri că apelul lui Biden către conducătorul de 85 de ani va avea loc „în curând” și că raportul declasificat despre asasinarea lui Khashoggi este pregătit pentru a fi publicat. Biden, care a spus că a citit raportul, insistă să vorbească doar cu regele.

Patru oficiali familiarizați cu această chestiune, citati de Reuters, au declarat miercuri târziu că evaluarea indică faptul că prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman a aprobat și probabil că a ordonat crima.

Dezvăluirea vine în timp ce Casa Albă se confruntă cu apeluri ale activiștilor pentru drepturile omului și ai disidenților saudiți de a „da o lovitură” împotriva încălcărilor drepturilor omului din Arabia Saudită, cu noi sancțiuni despre care se spune că ar putea contribui la înfrângerea represiunii prințului Mohammed împotriva disidenților .

Rapoartele mass-media au spus în trecut că agențiile de informații americane aveau un grad mediu-înalt de încredere că prințul moștenitor era responsabil pentru uciderea lui Khashoggi în consulatul saudit.

„Publicarea raportului este un pas mult așteptat, care trebuie însoțit de responsabilitate pentru a se asigura că această crimă barbară nu se va mai repeta”, a declarat Khalid Aljabri, un saudit care trăiește în exil în Canada și este fiul lui Saad Aljabri, fost înalt oficial și asistent al lui Mohammed bin Nayef, fostul prinț moștenitor care se află acum în închisoare.

„Sancțiunile slabe ale administrației Trump nu l-au descurajat pe MBS [așa cum este adesea cunoscut prințul moștenitor] să meargă după alții. Administrația Biden trebuie să ia măsuri mai eficiente sancționând înalți funcționari și personalități politice, instituții și entități care au contribuit la crimă ”, a spus el.

Urmărește StiriNews.ro pe Facebook și Google News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole

VIDEO. Jandarm filmat în timp ce cade de pe cal, la cermoniile de 1 Decembrie

Un jandarm a fost filmat într-un moment stânjenitor, ieri, în timpul ceremoniilor…

Directorul Pfizer spune că oamenii vor trebui să se vaccineze anual împotriva Covid-19

Oamenii vor trebui cel mai probabil să se vaccineze anual împotriva Covid-19…

Înalta Curte a decis că Ion Iliescu poate fi anchetat în Dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990

Înalta Curte a decis joi că fostul președintele Ion Iliescu poate fi…

Talibanii au emis un decret care spune că femeile trebuie să își dea consimțământul la căsătorie

Guvernul taliban din Afganistan a emis vineri un decret privind drepturile femeilor,…