Doi bărbați bănuiți că au participat la asasinarea președintelui haitian de săptămâna trecută au susținut că planul era să-l aresteze, nu să-l omoare, potrivit informatiilor obținute de Miami Herald și Reuters.

Jovenel Moïse a fost împușcat de 12 ori în dormitorul casei sale private de la periferia Port-au-Prince la începutul zilei de 7 iulie.

Autoritățile haitiene au acuzat 28 de bărbați, dintre care majoritatea columbieni, că fac parte din complotul pentru asasinare.

De luni, 21 de persoane au fost arestate, a informat Reuters. Nu este clar câți dintre cei 21 de bărbați au fost acuzați de asasinat.

Trei bărbați arestați sunt americani, a informat duminică The New York Times. Unul, Christian Emmanuel Sanon, pare să nu fi luat parte la asasinat, dar este considerat creierul.

Soția lui Moïse, care a fost și ea împușcată în timpul atacului, a declarat într-o notă vocală postată pe Twitter sâmbătă că s-a întâmplat „într-o clipită” și că soțul ei a fost „plin de gloanțe”.

Potrivit celor doi suspecți, planul nu era să-l omoare pe Moïse, ci să-l aresteze, a raportat Herald.

James Solages, în vârstă de 35 de ani, și Joseph Vincent, în vârstă de 55 de ani, ambii americani haitieni din Florida, au declarat că planul era „arestarea președintelui și să-l transporte la palatul prezidențial”, a declarat procurorul de caz, potrivit Herald.

Solages și Vincent au spus că erau traducători pentru unitatea de comandă columbiană și că aveau un mandat de arestare pentru Moïse, dar că președintele era mort până la sosirea lor.

Nu este clar cine a emis mandatul de arestare și cum l-ar fi obținut bărbații.

Câțiva dintre columbienii arestați au declarat că au fost angajați de CTU Security, o companie din Miami.

Oficialii haitieni spun că au arestat unul dintre creierii oprerațiunii

La o conferință de presă duminică, oficialii haitieni au declarat că l-au arestat pe Christian Emmanuel Sanon, un medic din Florida, pe care îl consideră unul dintre creierii operațiunii. Sanon este al treilea suspect născut în Haiti, cunoscut a fi arestat, a informat The Times.

Léon Charles, șeful poliției din Haiti, a declarat că Sanon a intrat în Haiti la începutul lunii iunie cu un avion privat „cu obiective politice”, au raportat BBC și The Times.

Charles a spus că Sanon, în vârstă de 63 de ani, intenționează să preia funcția de președinte. Charles a adăugat că a identificat alți doi șefi, dar nu i-a numit.

Mai mulți membri ai echipei de asasini au fost în țară de cel puțin trei luni pentru a pregăti atacul, a raportat The Guardian.

Uciderea lui Moïse urmează ani de tulburări sociale în Haiti.

El a fost acuzat că s-a agățat de putere, dar vidul de putere emergent a declanșat temeri că Haiti va coborî în haosul civic fără intervenție externă.

Guvernul haitian a cerut SUA să trimită trupe pentru a ajuta la stabilizarea țării, dar SUA sunt încă indecise.

“O analizăm, la fel cum am face orice altă solicitare de asistență aici, la Pentagon. Se trece printr-o revizuire”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, pentru “Fox News Sunday”.

Urmărește StiriNews.ro pe Facebook și Google News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole

Video. Un român a intrat cu TIR-ul într-un avion, pe o autostradă din Germania

Un şofer român a intrat cu TIR-ul într-un avion care a aterizat…

Scandal la Târgul de Crăciun din Constanța, provocat de persoane fără Certificat Covid

Mai multe persoane au provocat un scandal, vineri seară, la Târgul de…

Test PCR obligatoriu la intrarea în ţară pentru cei care vin din state non-UE

Autoritățile române au decis duminică să introducă obligativitatea prezentării unui test negativ…

Ciolacu, către Diana Șoșoacă: Vă rog să purtaţi mască. Dreptul meu la viață nu se negociază

Preşedintele Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu a atenționat-o pe Diana Șoșoacă, în plenul…