Parchetul European (EPPO) a efectuat 12 percheziții în cadrul unei anchete care vizează funcționari ai Administrației Fluvială a Dunării de Jos Galați (AFDJ) și ai Autorității Navale Române (ANR). În cauză este vorba despre o suspiciune de fraudă legată de achiziția a două remorchere – ambarcațiuni puternice folosite pentru tractarea unor ambarcațiuni și nave mai mari – pentru Delta Dunării de Jos.

Trei percheziții au avut loc miercuri dimineață în trei instituții publice – una în județul Galați și două în județul Constanța. Alte șapte percheziții au avut loc la domiciliile funcționarilor publici care lucrează pentru aceste instituții, iar două au avut loc la firme private.

Potrivit procurorilor, funcționari publici din cadrul AFDJ Galați, în calitate de reprezentanți ai acesteia, au obținut finanțare europeană prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) pentru achiziționarea a două remorchere multifuncționale. Acesta a fost rezultatul unui contract de achiziție publică lansat în septembrie 2019, în valoare totală de 35.144.000 lei (aproximativ 7 milioane de euro).

Se presupune că funcționarii publici au prezentat documente inexacte pentru a finanța proiectul. Deși ambarcațiunile erau destinate exclusiv navigației fluviale, suspecții au întocmit caietul de sarcini al licitației pe baza caracteristicilor tehnice mai restrictive și a cerințelor de construcție specifice navelor maritime. Prin urmare, tipul de ambarcațiuni care se încadrau în criteriile din caietul de sarcini a fost foarte limitat, ceea ce a împiedicat participarea altor operatori economici la procedura de licitație și, în cele din urmă, a favorizat un singur candidat.

În urma finalizării contractului cu societatea furnizoare, cele două remorchere au fost livrate în iulie 2021 cu un pescaj nautic mai mare decât cel prevăzut inițial în caietul de sarcini al licitației și în contractul de achiziție. Acest lucru le-a făcut să fie adaptate exclusiv pentru Dunărea maritimă, unde adâncimea apei permite navigația cu un pescaj mai mare – ceea ce a făcut ca cele două ambarcațiuni să fie inutilizabile pentru navigația fluvială, deoarece nu puteau tranzita rezervoarele pline ale sectorului fluvial al Dunării. Acest lucru a cauzat un prejudiciu bugetului UE în valoare de aproximativ 7 milioane de euro.

Alte știri:  Joe Biden le spune americanilor să se "calmeze" după tentativa de asasinare a lui Donald Trump

Perchezițiile au fost efectuate cu ajutorul a zeci de polițiști din : Structura de Sprijin a EPPO în România, Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Galați, Serviciul Județean Anticorupție Constanța din cadrul Direcției Generale Anticorupție (Serviciul Județean Anticorupție din cadrul DGA), Inspectoratul de Poliție al Județului Galați SAS-(Inspectoratul de Poliție al Judetului Galați-SAS) și Jandarmeria Română – Inspectoratul Județean de Jandarmi Galați (Inspectoratul Județean de Jandarmi Galați).

EPPO este parchetul public independent al Uniunii Europene. Acesta este responsabil de investigarea, urmărirea penală și trimiterea în judecată a infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale UE.

Urmărește-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Ploi torențiale, vijelii și grindină: Meteorologii anunță vreme extremă în aproape jumătate de țară

Meteorologii au emis o avertizare Cod Galben de instabilitate atmosferică în zona…

Crimă șocantă în Brăila: Doctoriță stomatolog ucisă în cabinetul său

O întâmplare șocantă a avut loc marți seara în Brăila, unde o…

Cadavrul din geamantan: Suspecții crimei au fost prinși în Brașov

Doi suspecți în cazul crimei șocante din județul Vaslui au fost prinși…

Iași: Tânăr de 32 de ani decedat din cauza caniculei

Un caz șocant a avut loc recent în județul Iași, unde un…

Fenomen rar observat deasupra Antarcticii: Încălzire stratosferică bruscă

Oamenii de știință au detectat recent un eveniment meteorologic neobișnuit în stratosfera…

Cod Roșu de caniculă: Temperaturile vor atinge maxime de 42 de grade celsius în aproape toată țara

România se confruntă cu un val de căldură intens și persistent în…

Șase persoane ucise cu cianură într-un hotel de lux din Bangkok

Poliția thailandeză a dezvăluit miercuri că șase oaspeți americani și vietnamezi, găsiți…

Prinși în infernul războiului: Indieni recrutați forțat în armata rusă cer ajutor pentru întoarcerea acasă

Doi bărbați indieni care luptă pentru Rusia în războiul din Ucraina au…

Seceta lovește România: 290 de localități se confruntă cu restricții de apă, iar 239 de fântâni au secat complet

România se confruntă cu o situație alarmantă în ceea ce privește resursele…