Susținătorii lui Evgheni Prigojin, liderul Grupului Wagner, s-au adunat în fața fostului sediu al organizației de mercenari din Sankt Petersburg pentru a deplânge presupusa moarte a acestuia în urma unui accident de avion.

Oficialii ruși au raportat că Prigojin și mai mulți colaboratori apropiați se aflau la bordul unui avion privat care s-a prăbușit miercuri în nord-vestul Rusiei. Cu toate acestea, moartea sa nu a fost încă confirmată oficial.

Monumente comemorative improvizate, împodobite cu flori, lumânări și petice cu logo-ul cu craniul Wagner au început să apară în fața fostului sediu al grupului militar privat, joi seara târziu. Monumente comemorative similare au fost observate și în orașul siberian Novosibirsk.

Un bărbat mascat, care s-a identificat ca fiind membru al Wagner, a exprimat sentimentul colectiv al susținătorilor, spunând: “Băieți, pur și simplu nu avem cuvinte în acest moment. Să-l susținem pe Evgheni Viktorovici [Prigojin] și pe toți comandanții noștri. Avem nevoie de sprijinul vostru acum”, potrivit jurnaliștilor de la Agenția France-Presse (AFP).

Autoritățile de aplicare a legii din Sankt Petersburg nu au întrerupt adunarea, dar ar fi verificat documentele de identificare ale participanților la doliu și ale jurnaliștilor, potrivit site-ului de știri Sota.

“Nu voi ezita să spun că Evgheni Prigojin este un erou rus”, a declarat un susținător pe nume Arsen într-un interviu acordat postului local de știri Fontanka. “Este un om de cuvânt. El a avut contribuții semnificative, nu numai în timpul operațiunilor militare speciale, ci și în apărarea intereselor Rusiei în întreaga lume, inclusiv în campania din Siria și în operațiunile din Africa”.

Înființarea sediului Wagner din Sankt Petersburg în noiembrie a marcat o creștere notabilă a profilului public al grupului paramilitar și al lui Prigojin după invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina. În iulie, Centrul PMC Wagner a anunțat pe rețelele de socializare că își va elibera sediul, la doar o săptămână după tentativa eșuată de lovitură de stat a lui Prigozhin împotriva conducerii militare a Rusiei.

În consecință, acesta a fost nevoit să se refugieze în Belarusul vecin, după ce acuzațiile de răzvrătire împotriva sa au fost retrase.

Observatorii și liderii mondiali au speculat că presupusa moarte a lui Prigojin ar putea servi drept un semnal din partea președintelui Vladimir Putin către alți membri ai elitei conducătoare, indicând că neloialitatea nu va fi tolerată. Un corespondent al site-ului de știri RBC a remarcat că joi dimineața, în fostul centru Wagner continuau să intre flori, chiar și după ce angajații organizației au îndepărtat florile depuse peste noapte.

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Zeci de părinți protestează în fața unei școli din București, indignați de dezvăluirile privind abuzul asupra unui copil

Zeci de părinți și-au manifestat indignarea și au organizat un protest în…

Fraude în programul Start-Up Nation: Zeci de percheziții în mai multe județe din țară

Autoritățile judiciare din Prahova au efectuat o serie de percheziții într-un dosar…

Mașinile cu numere de înmatriculare rusești trebuie să părăsească Lituania până la 11 martie

Administrația vamală lituaniană a anunțat că vehiculele cu numere de înmatriculare rusești…

Germania investighează o posibilă interceptare de către Rusia a unei teleconferințe militare

Germania anunță că lansează o anchetă după ce Rusia ar fi ascultat…

A început simularea examenului de Bacalaureat 2024: Elevii își testează cunoștințele înainte de examenul final

Simularea examenului național de Bacalaureat 2024 a început astăzi, conform calendarului stabilit…

Țările OPEC+ prelungesc reducerile producției de petrol până în iunie

Membrii OPEC+, în frunte cu Arabia Saudită și Rusia, au convenit la…

Taximetriştii continuă protestele în Bucureşti: Aproximativ 100 de maşini adunate în Piaţa Constituţiei

Taximetriştii continuă protestele în Bucureşti, cu aproximativ 100 de maşini adunate în…

Presupuși militanți ai grupării Stat Islamic, uciși într-un schimb de focuri cu serviciile de securitate din Caucazul de Nord al Rusiei

Șase presupuși membri ai grupării Stat Islamic au fost uciși într-un schimb…