Zeci de decese din zona canadiană Vancouver sunt probabil legate de o caniculă istovitoare, au declarat marți autoritățile, deoarece țara a înregistrat cea mai ridicată temperatură din istorie pe fondul unor condiții arzătoare care s-au extins până în nord-vestul Pacificului.

Cel puțin 134 de persoane au murit brusc de vineri în zona Vancouver, conform cifrelor publicate de departamentul de poliție al orașului și de poliția regală canadiană.

Numai Departamentul de Poliție din Vancouver a declarat că a răspuns la mai mult de 65 de decese subite de vineri, marea majoritate fiind „legată de căldură”.

Decesele au avut loc în momentul în care Canada a stabilit marți un nou record al temperaturilor ridicate din toate timpurile pentru o a treia zi consecutivă, ajungând la 49,5 grade Celsius în Lytton, Columbia Britanică, la aproximativ 250 de kilometri est de Vancouver, a raportat serviciul meteorologic al țării, Environment Canada.

“Vancouver nu a experimentat niciodată căldură ca aceasta și, din păcate, zeci de oameni mor din cauza asta”, a spus sergentul de poliție Steve Addison.

Alte municipalități locale au declarat că și ele au răspuns la numeroase apeluri de moarte subită, dar nu au făcut public numărul deceselor.

Schimbările climatice fac ca temperaturile record să devină mai frecvente. La nivel global, deceniul până în 2019 a fost cel mai fierbinte înregistrat, iar cei cinci ani cei mai fierbinți au avut loc în ultimii cinci ani.

Căldura arzătoare care se întinde de la statul american Oregon la teritoriile arctice ale Canadei a fost cauzată de o creastă de înaltă presiune care prinde aer cald în regiune.

Temperaturile din orașele Portland, Oregon și Seattle, Washington, din nord-vestul SUA, au atins niveluri nemaivăzute de când a început înregistrarea în anii 1940: 46 de grade celsius în Portland și 42 în Seattle luni, potrivit National Weather Service.

Vancouver de pe coasta Pacificului a înregistrat timp de câteva zile temperaturi peste 30 de grade celsius (sau cu aproape 20 de grade peste normele sezoniere). Pe uscat de-a lungul deltei râului Fraser, din cauza umidității ridicate, climatologii au spus că s-au simțit marți 43 de grade celsius.

Legistul-șef al provinciei Columbia Britanică, care include Vancouver, a declarat că „a înregistrat o creștere semnificativă a deceselor raportate acolo unde se suspectează că căldura extremă a contribuit”.

Serviciul a declarat într-un comunicat că a înregistrat 233 de decese între vineri și luni, comparativ cu 130 în medie.

Urmărește StiriNews.ro pe Facebook și Google News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole

VIDEO. Jandarm filmat în timp ce cade de pe cal, la cermoniile de 1 Decembrie

Un jandarm a fost filmat într-un moment stânjenitor, ieri, în timpul ceremoniilor…

Directorul Pfizer spune că oamenii vor trebui să se vaccineze anual împotriva Covid-19

Oamenii vor trebui cel mai probabil să se vaccineze anual împotriva Covid-19…

Constanța: Incendiu puternic la mai multe barăci, pe strada Justiției

Un incendiu puternic a izbucnit, joi, la mai multe barăci, pe strada…

1 Decembrie – Ziua Națională a României

1 decembrie 1918 reprezintă evenimentul principal din istoria României, dată la care…