Spania va trata Covid-19 ca o boală endemică, precum gripa, devenind astfel prima mare națiune europeană care sugerează în mod explicit că oamenii trebuie să trăiască cu ea.

Ideea a câștigat treptat teren și ar putea determina o reevaluare a strategiilor guvernamentale de abordare a virusului. Secretarul britanic al educației, Nadhim Zahawi, a declarat duminică pentru BBC că Marea Britanie este “pe cale să treacă de la pandemie la endemie”.

Ratele mai mici de spitalizare și de deces ale variantei omicron, în ciuda numărului record de infecții, l-au determinat pe premierul spaniol Pedro Sanchez să întrevadă perspectiva tentantă ca Europa să treacă dincolo de restricțiile de tip pandemic asupra vieții normale.

“Trebuie să evaluăm evoluția Covid-19 de la pandemie la o boală endemică”, a declarat Sanchez într-un interviu radiofonic luni, adăugând că guvernele europene ar putea fi nevoite să evalueze boala cu alți parametri decât cei folosiți până acum.

Multe țări scurtează perioadele de carantină în timp ce încearcă să mențină în funcțiune serviciile esențiale. Cea mai recentă este Republica Cehă, care, începând de marți, cere persoanelor pozitive la Covid să se izoleze timp de cinci zile, față de două săptămâni.

Guvernul spaniol a lucrat la o nouă abordare de monitorizare în ultimele săptămâni, iar ministrul Sănătății, Carolina Darias, a adus în discuție această problemă cu omologii săi europeni, a declarat Sanchez.

Efortul a fost depus în condițiile în care Spania a raportat aproape 692.000 de cazuri noi în ultimele șapte zile, iar 13,4% din paturile de spital au fost folosite pentru pacienții cu Covid, potrivit datelor Ministerului Sănătății. Acest procent este egal cu cel de acum un an, când numărul de cazuri săptămânale înregistrate a fost puțin peste 115.000.

Dacă țările europene vor reuși să relaxeze restricțiile în următoarele săptămâni, experiențele de anul trecut vor rămâne o poveste de avertizare. Danemarca a eliminat toate restricțiile Covid toamna trecută, în timp ce Olanda a renunțat la obligativitatea purtării măștii. Ambele țări au în prezent unele dintre cele mai mari rate de cazuri din Europa și au reimpus restricții.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Alte articole

Rusia spune că va debloca accesul la porturile ucrainene din Marea Neagră doar dacă se elimină sancțiunile împotriva ei

Ministerul de Externe al Rusiei a declarat că va lua în considerare…

Comandanții de rang înalt au refuzat să părăsească uzina Azovstal din Mariupol

Niciun comandant nu a părăsit până acum combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol,…

Blocada porturilor ucrainene și criza alimentară mondială în creștere determină Casa Albă să trimită rachete anti-navă în Ucraina

Casa Albă lucrează pentru a pune rachete avansate anti-navă în mâinile militarilor…

Zakharova: Rusia nu a amenințat niciodată cu arme nucleare

Maria Zakharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, a declarat…