Spania va trata Covid-19 ca o boală endemică, precum gripa, devenind astfel prima mare națiune europeană care sugerează în mod explicit că oamenii trebuie să trăiască cu ea.

Ideea a câștigat treptat teren și ar putea determina o reevaluare a strategiilor guvernamentale de abordare a virusului. Secretarul britanic al educației, Nadhim Zahawi, a declarat duminică pentru BBC că Marea Britanie este “pe cale să treacă de la pandemie la endemie”.

Ratele mai mici de spitalizare și de deces ale variantei omicron, în ciuda numărului record de infecții, l-au determinat pe premierul spaniol Pedro Sanchez să întrevadă perspectiva tentantă ca Europa să treacă dincolo de restricțiile de tip pandemic asupra vieții normale.

“Trebuie să evaluăm evoluția Covid-19 de la pandemie la o boală endemică”, a declarat Sanchez într-un interviu radiofonic luni, adăugând că guvernele europene ar putea fi nevoite să evalueze boala cu alți parametri decât cei folosiți până acum.

Multe țări scurtează perioadele de carantină în timp ce încearcă să mențină în funcțiune serviciile esențiale. Cea mai recentă este Republica Cehă, care, începând de marți, cere persoanelor pozitive la Covid să se izoleze timp de cinci zile, față de două săptămâni.

Guvernul spaniol a lucrat la o nouă abordare de monitorizare în ultimele săptămâni, iar ministrul Sănătății, Carolina Darias, a adus în discuție această problemă cu omologii săi europeni, a declarat Sanchez.

Efortul a fost depus în condițiile în care Spania a raportat aproape 692.000 de cazuri noi în ultimele șapte zile, iar 13,4% din paturile de spital au fost folosite pentru pacienții cu Covid, potrivit datelor Ministerului Sănătății. Acest procent este egal cu cel de acum un an, când numărul de cazuri săptămânale înregistrate a fost puțin peste 115.000.

Dacă țările europene vor reuși să relaxeze restricțiile în următoarele săptămâni, experiențele de anul trecut vor rămâne o poveste de avertizare. Danemarca a eliminat toate restricțiile Covid toamna trecută, în timp ce Olanda a renunțat la obligativitatea purtării măștii. Ambele țări au în prezent unele dintre cele mai mari rate de cazuri din Europa și au reimpus restricții.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Alte articole

Noapte de coșmar la o nuntă din Bragadiru: Un bărbat a murit după ce a fost atacat cu un cuțit

Un bărbat a decedat după ce a fost atacat cu un cuțit…

Președinta Ungariei, mesaj sfidător cu ocazia pelerinajului de la Șumuleu Ciuc: “Nu lăsa să piară Ardealul, Doamne”

Președinta Ungariei, Katalin Novak, a stârnit controverse cu un mesaj postat pe…

Rusia a emis un mandat de arestare pe numele senatorului american Lindsey Graham

Rusia a emis un mandat de arestare pe numele senatorului american Lindsey…

Examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat s-ar putea amâna, avertizează sindicatele din învățământ

Liderii sindicatelor din Educație au anunțat că examenele de Evaluare Națională și…

Ucraina afirmă că a doborât luni dimineață zeci de rachete de croazieră și drone rusești

Apărarea aeriană ucraineană a distrus 67 din cele 75 de “ținte aeriene”…

Italia: Trei morți și un dispărut după ce o ambarcațiune turistică s-a răsturnat în urma unei furtuni

O ambarcațiune turistică s-a răsturnat în urma unei furtuni bruște și violente…

Coreea de Nord a anunțat lansarea unui “satelit” de spionaj

Coreea de Nord a informat Japonia că intenționează să lanseze un satelit…