Țările Uniunii Europene au convenit să exercite o opțiune de cumpărare a peste 180 de milioane de doze dintr-o versiune a vaccinului COVID-19 adaptată pentru varianta Omicron dezvoltată de BioNTech și Pfizer, a declarat șefa Comisiei Europene.

Pfizer și BioNTech au început dezvoltarea unui prototip de vaccin specific Omicron pe 25 noiembrie și au spus că îl pot avea gata în martie.

„Statele membre au convenit să comande o primă tranșă de peste 180 de milioane de doze suplimentare de vaccinuri adaptate, în cadrul celui de-al treilea contract pe care îl avem cu BioNTech-Pfizer”, a declarat Ursula von der Leyen într-o conferință de presă joi seara.

Un purtător de cuvânt al comisiei a declarat vineri că livrările vor începe în al doilea trimestru al anului viitor, dacă vaccinul adaptat va fi disponibil și autorizat până atunci.

Cel mai recent contract al UE cu Pfizer și BioNTech permite statelor UE să cumpere până la 1,8 miliarde de doze până în 2023, dintre care jumătate au fost deja comandate, iar cealaltă jumătate sunt opționale.

Pfizer a spus că discuțiile cu UE pentru posibila lor furnizare de doze opționale nu au vizat până acum versiuni adaptate ale vaccinului.

„În acest moment, discuțiile cu CE despre potențialul de aprovizionare suplimentară în conformitate cu drepturile lor de opțiune conform acordului nostru nu sunt specifice unui vaccin adaptat”, a spus Pfizer într-o declarație vineri.

„Deși credem că putem livra un vaccin adaptat în martie 2022, nu știm încă dacă acesta va fi necesar, iar disponibilitatea va necesita autorizarea autorităților de reglementare”, a spus Pfizer.

Agenția Europeană pentru Medicamente a declarat până acum că nu există dovezi concludente că este necesar un vaccin adaptat împotriva Omicron.

Urmărește-ne pe Facebook
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole

VIDEO. George Simion, stropit cu cerneală la Iași

Copreședintele AUR, George Simion, a fost stropit cu cerneală, luni, la Iaşi,…

Rusia avertizează Japonia să nu se amestece în criza din Ucraina

Echipa ministrului rus de externe a avertizat Japonia să nu se amestece…

ÎPS Teodosie a primit trei amenzi într-o singură zi. Arhiepiscopia Tomisului transmite că sunt “ilegale”

ÎPS Teodosie a primit trei amenzi pentru nerespectarea carantinei într-o singură zi.…

SUA le cere cetățenilor americani să părăsească imediat Ucraina

Departamentul de Stat al SUA a cerut evacuarea cetățenilor americani din Ucraina,…

ÎPS Teodosie, amendat cu 1000 de lei pentru că nu a respectat carantina

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a fost amendat, luni, de poliţiştii constănţeni cu…