USR a acuzat Guvernul că a emis o ordonanță de urgență care îi afectează pe cei care au investit în producția de energie solară. Ordonanța a fost emisă chiar înaintea vacanței de Ziua Națională.

Ordonanța vizează cetățenii și firmele care au investit în panouri fotovoltaice, produc curent și îl consumă în propria gospodărie sau firmă, potrivit USR. Conform documentului, cetățenii și firmele vor fi obligați de stat să monteze contoare speciale, diferite de contoarele legate la rețelele naționale de energie, doar pentru a putea fi taxați pentru energia produsă de ei, consumată tot de ei.

Ordonanţa prevede trei situaţii în care micii producători de energie vor fi taxaţi: atunci când primesc bani de la stat ca să producă energia, dacă au o capacitate mai mare de 30 de KW sau dacă, la nivel naţional, cantitatea de energie din fotovoltaice depăşeşte 8% din cantitatea de energie folosită.

Textul ordonanţei nu este încă publicat în Monitorul Oficial şi nu prevede valoarea taxelor pe care ar trebui să le plătească aceşti consumatori.

USR a solicitat retragerea de la publicarea în Monitorul Oficial și corectarea Ordonanței de Urgență. 

Prin OUG, dat în seara de dinaintea mini-vacanței de ziua națională, guvernul Nicu – Marcel a atins noi culmi ale proastei guvernări: taxa pe soare. Deși ne aflăm în plină criză a energiei, statul român rămâne la fel de obtuz în modul în care caută soluții. Statul român e obsedat să finanțeze doar marile companii de stat. Statul român a blocat investițiile din fonduri europene în energie verde. Tot statul român pune acum piedici și taxe pentru românii care au investit din banii lor în energie verde. Până acum, acest guvern securisto-socialist ignora complet potențialul cetățenilor de a contribui la reducerea crizei. Acum face un pas mai departe: le pune piedică”, a transmis USR.

La scurt timp după ce USR a lansat acuzațiile, ministrul Energiei a acuzat partidul condus de Cătălin Drulă de ticăloșie.

Popescu a declarat că niciun consumator casnic nu este afectat în acest moment și că taxa respectivă se aplică doar în anumite condiții de care românii sunt foarte departe acum.

De asemenea, Ministerul Energiei a precizat, pe facebook, că este vorba de transpunea în legislația românească a unei directive europene.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram