Apele din jurul Floridei au atins temperaturi fără precedent, o baliză din Manatee Bay înregistrând o temperatură de suprafață de 38,3 grade Celsius – un potențial record mondial.

Valul de căldură extremă a stârnit îngrijorări cu privire la amenințarea la adresa vieții marine și a ecosistemelor oceanice. Derek Manzello de la NOAA’s Coral Reef Watch a declarat: “Nu ne așteptam ca această încălzire să aibă loc atât de devreme în an și să fie atât de extremă. Se pare că acest lucru este fără precedent în înregistrările noastre”.

Creșterea temperaturilor globale cauzate de criza climatică afectează tot mai mult oceanele lumii, valurile de căldură distrugând alge, iarba de mare și coralii și ucigând zone întinse de viață marină.

Cercetările din 2019 au constatat că numărul zilelor de caniculă oceanică s-a triplat în ultimii ani. În 2021, se crede că un dom de căldură din Pacificul canadian a ucis peste 1 miliard de animale marine.

Creșterea temperaturilor reprezintă, de asemenea, o amenințare pentru aprovizionarea cu alimente a oamenilor și pentru mijloacele de trai ale celor a căror muncă este legată de apă. Apa mai caldă din jurul Floridei ar putea supraîncărca furtunile tropicale și uraganele, care acumulează mai multă energie pe ape mai calde, potrivit NOAA.

De asemenea, temperaturile ridicate din jurul Florida Keys pun în pericol recifele de corali. Oamenii de știință au observat albirea și chiar moartea unora dintre cei mai rezistenți corali din Keys.

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook