Iranul a negat sâmbătă un raport al New York Times potrivit căruia comandantul al-Qaeda a fost ucis în Iran de către agenții israelieni la comanda Statelor Unite.
Ministerul de Externe al Iranului a declarat într-o declarație că nu există „teroriști” al Qaeda pe pământul iranian.

“Din când în când, Washington și Tel Aviv încearcă să lege Iranul de astfel de grupuri mințind și difuzând informații false către mass-media pentru a evita responsabilitatea pentru activitățile infracționale ale acestui grup și ale altor grupări teroriste din regiune”, a declarat ministerul.

Conform raportului New York Times, Abdullah Ahmed Abdullah, al doilea comandant al Al Qaeda, sub numele de Abu Muhammad al-Masri, a fost împușcat de doi bărbați pe o motocicletă pe străzile din Teheran pe 7 august. Ziarul a citat oficialii serviciilor de informații drept sursă. Abdullah a fost acuzat că a ajutat la crearea bombardamentelor din 1998 a două ambasade americane în Africa. Uciderea lui Masri, care a fost văzută ca un probabil succesor al actualului lider al Al-Qaeda, Ayman al-Zawahiri, a fost păstrată secretă până acum, a spus ziarul.

Nu era clar ce rol, dacă există, aveau Statele Unite în uciderea militantului de origine egipteană, a spus Times. Autoritățile americane il urmăreau de ani de zile pe Masri și alți agenți al-Qaeda din Iran, a spus acesta.

Al Qaeda nu a facut public anunțatul cu moartea liderului, oficialii iranieni au acoperit-o și niciun guvern nu a revendicat public, a spus Times.

Un oficial american, care a vorbit cu Reuters sub condiția anonimatului, a refuzat să confirme orice detalii despre povestea Times sau să spună dacă a existat vreo implicare americană. Consiliul de Securitate Națională a Casei Albe nu a răspuns la solicitarile jurnalistilor.

Masri, unul dintre liderii fondatori al Qaeda, a fost ucis împreună cu fiica sa, văduva fiului fostului șef al Al Qaeda, Osama bin Laden, Hamza bin Laden, a raportat Times.
Osama bin Laden a orchestrat atacurile din 11 septembrie 2001 asupra Statelor Unite și a fost ucis într-un raid al SUA în Pakistan în 2011.

Masri se afla în „custodia” Iranului din 2003, dar trăia în mod liber într-o suburbie de lux a Teheranului din 2015, potrivit Times, citat de oficiali ai serviciilor de informații americane.
Oficialii americani de combatere a terorismului cred că Iranul, de asemenea un inamic american, ar fi putut să-i lase să trăiască acolo pentru a desfășura operațiuni împotriva țintelor SUA, a spus Times.

Nu s-a știut imediat ce impact a avut moartea lui Masri asupra activităților al Qaeda. Chiar dacă a pierdut lideri superiori în cele aproape două decenii de la atacurile de la New York și Washington, a menținut afiliați activi din Orientul Mijlociu până în Afganistan si Africa de Vest.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Alte articole

VIDEO. Imagini terifiante cu clădiri care se prăbușesc în timpul celui de-al doilea cutremur major din Turcia

O echipă de televiziune a surprins în direct momentul în care cel…

Cutremur în Turcia: Nouă studenți români și un profesor au solicitat sprijin pentru a fi repatriați

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că Ambasada României la Ankara a fost…

Cutremur în Turcia: Bilanțul victimelor crește la cel puțin 1.900 de morți

Două cutremure masive au lovit sud-estul Turciei, în apropiere de granița cu…

Sute de morți în urma unui cutremur puternic care a zguduit Turcia și Siria

Cel puțin 568 de persoane au fost ucise și mii de persoane…

A murit academicianul Răzvan Theodorescu

Răzvan Theodorescu, vicepreședintele Academiei Române, a încetat din viaţă luni, la vârsta…

Bilanțul victimelor cutremurului din Turcia și Siria a crescut la cel puțin 640 de morți

Un cutremur puternic cu magnitudinea de 7,8 grade care a lovit luni…

Un nou cutremur cu magnitudinea 7,5 a fost raportat în sud-estul Turciei. Bilanțul victimelor se ridică la peste 1.200 de morți

Autoritatea turcă pentru situații de urgență AFAP și Serviciul Geologic al Statelor…

România trimite echipe de salvatori în Turcia, după ce un cutremur puternic a lovit luni dimineață sudul Turciei și nordul Siriei

Departamentul pentru Situații de Urgență, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență,…