Iranul a negat sâmbătă un raport al New York Times potrivit căruia comandantul al-Qaeda a fost ucis în Iran de către agenții israelieni la comanda Statelor Unite.
Ministerul de Externe al Iranului a declarat într-o declarație că nu există „teroriști” al Qaeda pe pământul iranian.

“Din când în când, Washington și Tel Aviv încearcă să lege Iranul de astfel de grupuri mințind și difuzând informații false către mass-media pentru a evita responsabilitatea pentru activitățile infracționale ale acestui grup și ale altor grupări teroriste din regiune”, a declarat ministerul.

Conform raportului New York Times, Abdullah Ahmed Abdullah, al doilea comandant al Al Qaeda, sub numele de Abu Muhammad al-Masri, a fost împușcat de doi bărbați pe o motocicletă pe străzile din Teheran pe 7 august. Ziarul a citat oficialii serviciilor de informații drept sursă. Abdullah a fost acuzat că a ajutat la crearea bombardamentelor din 1998 a două ambasade americane în Africa. Uciderea lui Masri, care a fost văzută ca un probabil succesor al actualului lider al Al-Qaeda, Ayman al-Zawahiri, a fost păstrată secretă până acum, a spus ziarul.

Nu era clar ce rol, dacă există, aveau Statele Unite în uciderea militantului de origine egipteană, a spus Times. Autoritățile americane il urmăreau de ani de zile pe Masri și alți agenți al-Qaeda din Iran, a spus acesta.

Al Qaeda nu a facut public anunțatul cu moartea liderului, oficialii iranieni au acoperit-o și niciun guvern nu a revendicat public, a spus Times.

Un oficial american, care a vorbit cu Reuters sub condiția anonimatului, a refuzat să confirme orice detalii despre povestea Times sau să spună dacă a existat vreo implicare americană. Consiliul de Securitate Națională a Casei Albe nu a răspuns la solicitarile jurnalistilor.

Masri, unul dintre liderii fondatori al Qaeda, a fost ucis împreună cu fiica sa, văduva fiului fostului șef al Al Qaeda, Osama bin Laden, Hamza bin Laden, a raportat Times.
Osama bin Laden a orchestrat atacurile din 11 septembrie 2001 asupra Statelor Unite și a fost ucis într-un raid al SUA în Pakistan în 2011.

Masri se afla în „custodia” Iranului din 2003, dar trăia în mod liber într-o suburbie de lux a Teheranului din 2015, potrivit Times, citat de oficiali ai serviciilor de informații americane.
Oficialii americani de combatere a terorismului cred că Iranul, de asemenea un inamic american, ar fi putut să-i lase să trăiască acolo pentru a desfășura operațiuni împotriva țintelor SUA, a spus Times.

Nu s-a știut imediat ce impact a avut moartea lui Masri asupra activităților al Qaeda. Chiar dacă a pierdut lideri superiori în cele aproape două decenii de la atacurile de la New York și Washington, a menținut afiliați activi din Orientul Mijlociu până în Afganistan si Africa de Vest.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Alte articole

Noapte de coșmar la o nuntă din Bragadiru: Un bărbat a murit după ce a fost atacat cu un cuțit

Un bărbat a decedat după ce a fost atacat cu un cuțit…

Președinta Ungariei, mesaj sfidător cu ocazia pelerinajului de la Șumuleu Ciuc: “Nu lăsa să piară Ardealul, Doamne”

Președinta Ungariei, Katalin Novak, a stârnit controverse cu un mesaj postat pe…

Rusia a emis un mandat de arestare pe numele senatorului american Lindsey Graham

Rusia a emis un mandat de arestare pe numele senatorului american Lindsey…

Examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat s-ar putea amâna, avertizează sindicatele din învățământ

Liderii sindicatelor din Educație au anunțat că examenele de Evaluare Națională și…

Ucraina afirmă că a doborât luni dimineață zeci de rachete de croazieră și drone rusești

Apărarea aeriană ucraineană a distrus 67 din cele 75 de “ținte aeriene”…

Italia: Trei morți și un dispărut după ce o ambarcațiune turistică s-a răsturnat în urma unei furtuni

O ambarcațiune turistică s-a răsturnat în urma unei furtuni bruște și violente…

Coreea de Nord a anunțat lansarea unui “satelit” de spionaj

Coreea de Nord a informat Japonia că intenționează să lanseze un satelit…

Cod galben de vreme rea în mai multe județe din țară

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare cod galben de…