O investigație a publicației The Guardian dezvăluie faptul că fostul șef al serviciului de informații externe israelian Mossad, Yossi Cohen, a amenințat-o personal pe fosta șefă a Parchetului Curții Penale Internaționale (ICC), Fatou Bensouda, în încercarea de a o determina să renunțe la ancheta privind presupusele crime de război comise în teritoriile palestiniene ocupate.

Potrivit unor surse la curent cu situația, Cohen s-a întâlnit în secret cu Bensouda de mai multe ori între 2017-2021 și a exercitat presiuni asupra ei, ajungând chiar să o amenințe că i-ar putea fi pusă în pericol securitatea sau a familiei sale dacă nu va înceta investigația.

De asemenea, Mossad a manifestat un interes deosebit față de membrii familiei lui Bensouda și a obținut transcrieri ale unor înregistrări secrete ale soțului ei, potrivit a două surse care cunosc direct situația. Oficialii israelieni au încercat apoi să folosească aceste materiale pentru a o discredita pe procuror.

În eforturile Mossadului de a o influența pe Bensouda, Israelul a primit sprijin din partea unui aliat puțin probabil: Joseph Kabila, fostul președinte al Republicii Democratice Congo, care a jucat un rol de sprijin în complot.

Potrivit experților juridici și foștilor oficiali ai CPI, eforturile Mossadului de a o amenința sau de a exercita presiuni asupra lui Bensouda ar putea constitui infracțiuni împotriva administrării justiției, în conformitate cu articolul 70 din Statutul de la Roma, tratatul care a înființat Curtea.

Descoperirile aruncă o nouă lumină asupra eforturilor disperate depuse de conducerea de securitate israeliană pentru a împiedica răspunderea juridică pentru presupusele crime comise împotriva palestinienilor. Cohen și alți oficiali israelieni nu au răspuns solicitărilor de comentarii ale The Guardian.

Aceste dezvăluiri vin în contextul în care noul procuror-șef al ICC, Karim Khan, a cerut mandate de arestare săptămâna trecută împotriva premierului israelian Benjamin Netanyahu și a ministrului apărării în legătură cu războiul din Gaza.

Alte știri:  Aproape 80 de țări sunt de acord că "integritatea teritorială" a Ucrainei trebuie să stea la baza negocierilor de pace
Urmărește-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Cinci autoturisme s-au ciocnit pe un drum din județul Constanța – 18 persoane implicate

Un grav accident rutier s-a produs astăzi, 18 iunie 2024, în județul…

Xi Jinping acuză SUA că încearcă să îl păcălească să invadeze Taiwanul

Președintele chinez Xi Jinping a acuzat Statele Unite că încearcă să-l păcălească…

Avertizare meteorologică: Valul de caniculă se extinde în toată țara

Vremea toridă se va extinde în următoarele zile în întreaga țară, iar…

Șeful IPJ Cluj, chestorul Mihai Rus, reținut de DNA pentru complicitate la abuz în serviciu și fals în declarații

Procurorii DNA din cadrul Serviciului Teritorial Cluj au dispus reținerea pentru 24…

Jocurile Olimpice de vară, o amenințare pentru sănătatea sportivilor din cauza căldurii extreme

Sportivii și oamenii de știință atrag atenția asupra riscurilor reprezentate de căldura…

China deschide o anchetă anti-dumping împotriva importurilor de carne de porc din Uniunea Europeană

China a deschis o investigație anti-dumping cu privire la importurile de carne…

Putin efectuează o vizită “prietenoasă” în Coreea de Nord

Președintele rus Vladimir Putin va efectua o vizită istorică în Coreea de…