HMCS Montreal © Copyright DND/MDN

O navă de război canadiană a plecat miercuri spre Marea Neagră, în apropiere de Rusia, în timp ce premierul Justin Trudeau a recunoscut că se teme de o invazie rusă în Ucraina.

Trudeau a declarat că acumularea militară a Rusiei în diferite regiuni de-a lungul graniței este “absolut inacceptabilă” și că Canada este pregătită să procedeze cu “consecințe grave” în cazul în care situația se va agrava și mai mult.

“Ne temem de un conflict armat în Ucraina. Suntem foarte îngrijorați de poziția guvernului rus, de ceea ce spune și de faptul că trimite soldați la granița cu Ucraina. Aceasta este o îngrijorare împărtășită de aliații noștri din întreaga lume”, a declarat el, vorbind în franceză.

O fregată a Marinei Regale Canadiene a plecat spre Marea Mediterană și Marea Neagră, fiind cea mai recentă navă de război de acest tip care a fost trimisă în regiune ca parte a angajamentelor Canadei față de alianța NATO.

Contraamiralul Brian Santarpia, comandantul Forțelor Maritime din Atlantic, a declarat că această călătorie face parte dintr-o rotație regulată a navelor trimise în regiune pentru a servi drept factor de descurajare a agresiunii rusești de când Moscova a invadat și anexat peninsula ucraineană Crimeea în 2014.

“Suntem întotdeauna conștienți de orice amenințare posibilă. Așadar, pregătim nava pentru a fi pregătită pentru orice amenințare. Tensiunile sunt mai mari și oamenii sunt conștienți de acest lucru și suntem la un nivel foarte ridicat de pregătire”, a declarat Santarpia.

Amiralul a adăugat că, deși echipa de conducere de pe Montreal a efectuat o pregătire detaliată, “mai au de făcut un pic de pregătire când pleacă de aici și vom parcurge cu ei scenarii pe mare, astfel încât să fie pregătiți pentru orice posibilitate”.

Tensiunile sunt ridicate în Europa și în întreaga lume, în condițiile în care Rusia a poziționat aproximativ 100.000 de soldați la granița de est a Ucrainei, împreună cu tancuri și altă artilerie grea.

Deși Moscova a negat planurile de a invada, guvernul rus a cerut asigurări din partea NATO că Ucrainei nu i se va permite să se alăture alianței militare transatlantice formată din 30 de țări. Canada, Statele Unite și aliații lor au respins ferm această cerere.

Secretarul de stat american Anthony Blinken i-a îndemnat miercuri pe membrii alianței să rămână uniți în fața a ceea ce el a numit agresiunea implacabilă a Rusiei față de vecinul său.

Blinken a acuzat Rusia de planuri de a-și spori și mai mult prezența militară la granița cu Ucraina.

(CP24)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Alte articole

Rusia spune că va debloca accesul la porturile ucrainene din Marea Neagră doar dacă se elimină sancțiunile împotriva ei

Ministerul de Externe al Rusiei a declarat că va lua în considerare…

Comandanții de rang înalt au refuzat să părăsească uzina Azovstal din Mariupol

Niciun comandant nu a părăsit până acum combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol,…

Blocada porturilor ucrainene și criza alimentară mondială în creștere determină Casa Albă să trimită rachete anti-navă în Ucraina

Casa Albă lucrează pentru a pune rachete avansate anti-navă în mâinile militarilor…

Senatul SUA a aprobat un ajutor de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina

Senatul SUA a aprobat cu o majoritate covârșitoare un ajutor militar și…