Turcia dorește să devină membră a Organizației de Cooperare de la Shanghai, condusă de China, în timp ce președintele Recep Tayyip Erdogan încearcă să creeze alianțe cu țările prietene din Est.

Erdogan a făcut acest anunț după ce a participat vineri la summitul OCS din Uzbekistan, unde a purtat discuții cu lideri precum președintele chinez Xi Jinping și președintele rus Vladimir Putin. O candidatură reușită ar face din Turcia primul membru al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) care ar adera la acest bloc.

“Relația noastră cu aceste țări va fi mutată într-o poziție mult diferită odată cu acest pas”, a declarat Erdogan despre OCS atunci când a vorbit cu reporterii în orașul Samarkand, unde a avut loc summitul, potrivit agenției de știri de stat turce Anadolu.

Comentariile sale cu privire la posibila candidatură a Turciei de a adera la OCS au fost făcute în contextul în care Erdogan a încercat, dar nu a putut încă să obțină o întâlnire individuală cu președintele american Joe Biden la Washington, după reuniunea din această săptămână a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, potrivit unor persoane familiarizate cu această chestiune. Este posibil ca cei doi să se întâlnească în continuare în timpul reuniunii ONU de la New York.

Turcia este afiliată la OCS din 2013, când a semnat un acord de parteneriat. Statutul de membru cu drepturi depline al blocului i-ar oferi lui Erdogan o pârghie reînnoită împotriva Occidentului și perspectiva unor legături economice mai puternice, în timp ce guvernul încearcă să stabilizeze o economie cu probleme înainte de alegerile de anul viitor. În afară de Rusia și China, din cei opt membri ai OCS mai fac parte India, Pakistan și Kazahstan.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *