Turcia a renunțat să se mai opună aderării Finlandei și Suediei la NATO, potrivit prim-ministrului suedez, Magdalena Andersson, și președintelui finlandez, Sauli Niinistö.

Președintele finlandez Niinisto a declarat că acest progres a avut loc după ce cele trei țări au semnat un memorandum comun “pentru a-și extinde sprijinul deplin împotriva amenințărilor la adresa securității fiecăreia dintre ele”, după ce s-au întâlnit la summitul NATO de la Madrid.

Turcia “a obținut ceea ce a vrut” de la Suedia și Finlanda înainte de a accepta să susțină demersurile lor de aderare la alianța de apărare NATO, a declarat marți biroul președintelui Recep Erdogan.

“Turcia a obținut câștiguri semnificative în lupta împotriva organizațiilor teroriste”, se arată în comunicatul turc, adăugând: “Turcia a obținut ceea ce și-a dorit”.

Cele două țări nordice au convenit să “coopereze pe deplin cu Turcia în lupta sa împotriva PKK” și a altor grupuri militante kurde, se arată în declarație.

Liderii NATO vor invita oficial Finlanda și Suedia să se alăture alianței miercuri, după ce Turcia a încheiat un acord pentru a renunța la obiecțiile sale, a declarat șeful NATO, Jens Stoltenberg.

“Sunt încântat să anunț că avem acum un acord care deschide calea pentru ca Finlanda și Suedia să se alăture NATO. Turcia, Finlanda și Suedia au semnat un memorandum care abordează preocupările Turciei, inclusiv în ceea ce privește exporturile de arme, și lupta împotriva terorismului”, a declarat Stoltenberg marți, după discuții crâncene la Madrid.

Poziția Turciei a fost unul dintre obstacolele majore în calea aderării celor două țări nordice la alianță, oficialii declarând anterior că sunt dispuși să amâne aderarea cu mai mult de un an dacă nu primesc asigurări satisfăcătoare că Finlanda și Suedia sunt dispuse să abordeze problema sprijinului acordat grupurilor kurde pe care Turcia le consideră organizații teroriste.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Alte articole

Kadîrov îndeamnă Moscova să ia în considerare folosirea unei arme nucleare tactice în Ucraina

Ramzan Kadîrov, șeful regiunii rusești Cecenia, a declarat că Moscova ar trebui…

Forțele rusești s-au retras din orașul strategic Lyman din estul Ucrainei

Trupele rusești s-au retras din orașul strategic Lyman din estul Ucrainei “din…