Președintele turc Tayyip Erdogan și premierul grec Kyriakos Mitsotakis au convenit duminică, în cadrul unor discuții, să îmbunătățească relațiile, în pofida neînțelegerilor de lungă durată dintre cei doi membri NATO, a anunțat Ankara, potrivit Reuters.

Ambele țări au roluri cheie de jucat în schimbarea situației de securitate din Europa după invazia Rusiei în Ucraina, iar cooperarea lor sporită ar avea beneficii pentru regiune, a declarat președinția turcă într-un comunicat.

“În ciuda dezacordurilor dintre Turcia și Grecia, s-a convenit în cadrul reuniunii să se mențină deschise canalele de comunicare și să se îmbunătățească relațiile bilaterale”, se arată în declarație.

“Subliniind că Turcia și Grecia au o responsabilitate specială în arhitectura de securitate europeană în schimbare, odată cu atacul Rusiei asupra Ucrainei, reuniunea s-a concentrat pe beneficiile reciproce și regionale ale creșterii cooperării dintre cele două țări”, a adăugat acesta. Rusia numește acțiunile sale din Ucraina o “operațiune specială”.

Ankara și Atena sunt în dezacord de ani de zile în ceea ce privește problemele maritime și energetice, insula divizată Cipru, statutul insulelor din Marea Egee și diverse probleme legate de migrație.

Cele două state NATO au fost aproape de o confruntare în 2020, când Turcia a trimis o navă de foraj în apele mediteraneene disputate. Situația s-a calmat după ce Ankara a retras nava.

Oficialii celor două țări au reluat discuțiile exploratorii în 2021, după o pauză de cinci ani, pentru a pune bazele începerii unor negocieri oficiale, dar nu au făcut prea multe progrese.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Alte articole

17 morți în urma unui atac cu rachete rusești asupra unor clădiri din Odesa

Cel puțin 17 persoane au fost ucise după ce două rachete rusești…

Ciucă: Preţurile la carburanţi au scăzut, este o realitate care se vede în dimineaţa aceasta în benzinării

Benzina și motorina s-au ieftinit cu 50 de bani pe litru în…

Putin declară că Rusia este deschisă la discuții privind neproliferarea armelor nucleare

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că Moscova este pregătită pentru discuții…

Cetățenii din Belarus au început să primească înștiințări de recrutare

Cetățenii belaruși au început să primească înștiințări de recrutare, a anunțat postul…