Foto – REUTERS/Joshua Roberts

Ministrul de interne al Turciei a acuzat Statele Unite că s-au aflat în spatele loviturii de stat eșuate din 2016, pe care Ankara a dat vina pe un predicator și om de afaceri musulman din SUA, a relatat cotidianul turc Hurriyet, într-un moment în care Turcia caută legături îmbunătățite cu NATO.

Într-un răspuns prompt la declaratiile făcute joi, Departamentul de Stat al SUA a declarat că acuzația este „cu totul falsă”.

Peste 250 de persoane au fost ucise în încercarea de a-l răsturna pe președintele Recep Tayyip Erdogan și guvernul său la 15 iulie 2016, când angajati ai armatei au comandat avioane de război, elicoptere și tancuri pentru a pune mâna pe instituțiile statului.

Ankara a dat vina pe predicatorul Fethullah Gulen, fost aliat al lui Erdogan, care locuiește în Pennsylvania, și a lansat o represiune pe scară largă asupra rețelei sale, pe care Ankara o numește „Organizația teroristă Fethullah (FETO)”. Gulen neagă orice implicare.

Ministrul de Interne, Suleyman Soylu, a declarat pentru Hurriyet că SUA au reușit încercarea de lovitură de stat în timp ce rețeaua Gulen a realizat-o, adăugând că „Europa era entuziasmată de aceasta”, reafirmând punctul de vedere pe care și-l exprima de la lovitura de stat eșuată.

“Este clar că Statele Unite se află în spatele zilei de 15 iulie. FETO a fost cel care a executat-o ​​la ordinele lor”, a spus el.

Departamentul de Stat al SUA a spus într-o declarație: „Statele Unite nu au avut nicio implicare în tentativa de lovitură de stat din 2016 din Turcia și au condamnat-o imediat. Afirmațiile recente contrare făcute de înalți oficiali turci sunt cu totul false. ”

Acesta a afirmat că „pretențiile nefondate și iresponsabile ale responsabilității SUA pentru evenimentele din Turcia sunt incompatibile , Turcia fiind aliat al NATO și partener strategic al Statelor Unite”.

Washingtonul a respins în mod repetat cererile turcești pentru extrădarea lui Gulen, invocând lipsa unor dovezi credibile din partea Ankarei.

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

VIDEO. RA-APPS investește în secret 7 milioane de euro din bani publici în viitoarea locuință a lui Klaus Iohannis

Regia Protocolului de Stat a început în secret renovarea unui fost sediu…

Macron nu exclude trimiterea de trupe terestre în Ucraina 

Președintele francez, Emmanuel Macron, a declarat că nu exclude trimiterea de trupe…

Fostul prefect de Gorj, Dan Ilie Morega, internat la psihiatrie după ce a fost prins de patru ori la volan în ultima lună, deși permisul îi fusese retras

Fostul prefect de Gorj, Dan Ilie Morega, se află în prezent internat…

Ciolacu spune că nu știe dacă vila renovată cu milioane de euro este destinată președintelui Iohannis

Marcel Ciolacua a anunțat că va solicita informații cu privire la o…

Peste 2 milioane de animale au murit în Mongolia din cauza vremii extreme

Iarna aceasta a fost mai severă decât de obicei în Mongolia, cu…

New York Times: CIA a construit 12 baze secrete de spionaj în Ucraina, purtând un război din umbră împotriva Rusiei din 2014

Publicația New York Times dezvăluie într-un articol nivelul de sprijin acordat de…

Sonda spațială Odiseu a trimis primele imagini de la aselenizarea sa pe Lună

Sonda americană Odiseu, dezvoltată de compania Intuitive Machines, a trimis primele imagini…

Parlamentul Ungariei aprobă cererea Suediei de aderare la NATO

Parlamentul Ungariei a votat luni pentru a ratifica cererea Suediei de a…