Foto – REUTERS/Joshua Roberts

Ministrul de interne al Turciei a acuzat Statele Unite că s-au aflat în spatele loviturii de stat eșuate din 2016, pe care Ankara a dat vina pe un predicator și om de afaceri musulman din SUA, a relatat cotidianul turc Hurriyet, într-un moment în care Turcia caută legături îmbunătățite cu NATO.

Într-un răspuns prompt la declaratiile făcute joi, Departamentul de Stat al SUA a declarat că acuzația este „cu totul falsă”.

Peste 250 de persoane au fost ucise în încercarea de a-l răsturna pe președintele Recep Tayyip Erdogan și guvernul său la 15 iulie 2016, când angajati ai armatei au comandat avioane de război, elicoptere și tancuri pentru a pune mâna pe instituțiile statului.

Ankara a dat vina pe predicatorul Fethullah Gulen, fost aliat al lui Erdogan, care locuiește în Pennsylvania, și a lansat o represiune pe scară largă asupra rețelei sale, pe care Ankara o numește „Organizația teroristă Fethullah (FETO)”. Gulen neagă orice implicare.

Ministrul de Interne, Suleyman Soylu, a declarat pentru Hurriyet că SUA au reușit încercarea de lovitură de stat în timp ce rețeaua Gulen a realizat-o, adăugând că „Europa era entuziasmată de aceasta”, reafirmând punctul de vedere pe care și-l exprima de la lovitura de stat eșuată.

“Este clar că Statele Unite se află în spatele zilei de 15 iulie. FETO a fost cel care a executat-o ​​la ordinele lor”, a spus el.

Departamentul de Stat al SUA a spus într-o declarație: „Statele Unite nu au avut nicio implicare în tentativa de lovitură de stat din 2016 din Turcia și au condamnat-o imediat. Afirmațiile recente contrare făcute de înalți oficiali turci sunt cu totul false. ”

Acesta a afirmat că „pretențiile nefondate și iresponsabile ale responsabilității SUA pentru evenimentele din Turcia sunt incompatibile , Turcia fiind aliat al NATO și partener strategic al Statelor Unite”.

Washingtonul a respins în mod repetat cererile turcești pentru extrădarea lui Gulen, invocând lipsa unor dovezi credibile din partea Ankarei.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Alte articole

Indignare față de o înregistrare video din Ierusalim în care evreii ultraortodocși scuipă un grup de creștini

O înregistrare video tulburătoare care arată evreii ultraortodocși scuipând pe jos lângă…

Cel puțin 21 de morți după ce un autocar s-a prăbușit de pe un pasaj rutier lângă Veneția

Un accident mortal de autobuz s-a produs ieri seară în apropiere de…

Azerbaidjanul a arestat mai mulți foști lideri separatiști de top din Nagorno-Karabah

Azerbaidjanul a arestat mai mulți foști lideri din Nagorno-Karabah după ce a…

Propunere legislativă pentru creșterea pedepselor în cazul traficului de droguri

O propunere legislativă care vizează creșterea pedepselor pentru traficul de droguri, denumită…

Florența interzice închirierile pe termen scurt în centrul istoric

Orașul Florența, cunoscut în întreaga lume pentru arta și arhitectura renascentistă, a…