Într-unul dintre cele mai mari cazuri legate de complotul de inlaturare a președintelui Recep Tayyip Erdogan, 337 de foști piloți militari și alți inculpati au fost condamnați la inchisoare pe viata.

Un tribunal turc a condamnat pe viață 337 de foști piloți și alți suspecți din cauza ca au complotat pentru inlaturarea președintelui Recep Tayyip Erdogan într-o tentativă de lovitură de stat eșuată în urmă cu patru ani, a arătat joi un document al instanței obținut de agenția de știri AFP.

Aproape 500 de inculpați au fost acuzați că au efectuat încercarea de răsturnare a guvernului pe 15 iulie 2016, dintr-o bază aeriană lângă capitala Ankara.

Peste 250 de persoane au fost ucise în încercare, în timp ce militarii turci au comandat avioane de război, elicoptere și tancuri, în încercarea de a prelua controlul instituțiilor cheie ale statului.

Procesul a vizat mii de oameni acuzați de implicare în tentativa de lovitură de stat, pe care Ankara a dat vina pe susținătorii predicatorului și omului de afaceri musulman din Statele Unite, Fethullah Gulen.

Anadolu și alte agenții de presă au declarat că cel puțin 25 de piloți F-16 au primit condamnări pe viață – cea mai severă pedeapsă în instanțele turcești – ceea ce înseamnă că nu există nicio posibilitate de eliberare condiționată.

Fostul comandant al forțelor aeriene Akin Ozturk și alții de la baza aeriană Akinci de lângă Ankara au fost acuzați că au dirijat lovitura de stat și au bombardat clădirile guvernamentale, inclusiv Parlamentul, și au încercat să-l omoare pe Erdogan.

Șeful militar al Turciei de atunci , ministrul apărării de acum Hulusi Akar și alți comandanți au fost ținuți captivi timp de câteva ore la bază în noaptea loviturii de stat.

Patru lideri, supranumiți „imami civili” pentru legăturile cu rețeaua lui Gulen, au primit 79 de condamnări pe viață agravate pentru acuzații de tentativă de asasinare a președintelui, crimă și căutare de răsturnare a ordinii constituționale, potrivit Anadolu.

Urmărește-ne pe Facebook
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole

Un avion care zbura pe ruta Miami-Londra s-a întors din drum după ce un pasager a refuzat să poarte mască de protecție

Un zbor American Airlines de la Miami la Londra s-a întors în…

Serghei Lavrov: Rusia așteaptă răspunsuri scrise din partea Washingtonului, săptămâna viitoare

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat vineri, după discuțiile cu…

Estonia, Letonia și Lituania trimit arme antitanc şi antiaeriene în Ucraina

Estonia, Letonia și Lituania, membre NATO, vor furniza Ucrainei rachete antiblindate și…

Rusia propune interzicerea utilizării și mineritului de criptomonede

Banca centrală a Rusiei a propus joi interzicerea utilizării și extragerii de…