Criminalul în masă norvegian Anders Behring Breivik va încerca să solicite condiționarea, a declarat miercuri avocatul său pentru VG.

Extremistul de extremă dreapta a ucis opt persoane cu o bombă la Oslo și a ucis alte 69 de persoane pe o insulă din apropiere, mulți dintre ei fiind adolescenți care participau la o tabără de tineret a Partidului Laburist în iulie 2011, în ceea ce este cea mai gravă atrocitate a Norvegiei în timp de pace.

El execută pedeapsa maximă a Norvegiei de 21 de ani, care poate fi prelungită pe termen nelimitat.

În timp ce Breivik este eligibil să se elibereze condiționat după ce a îndeplinit primii zece ani ai mandatului său, dată la care va ajunge în iulie 2021, este de competența instanțelor să stabilească dacă o eliberare este adecvată.

„La cererea lui am trimis o cerere de eliberare condiționată”, a declarat pentru VG avocatul lui Breivik, Oeystein Storrvik.

„Acesta este un drept pe care îl au toți deținuții (care pot fi reținuți pe termen nelimitat) și pe care dorește să-l folosească”, a spus el.

Storrvik nu a fost disponibil imediat pentru comentarii.

Reacțiile la știri au fost imediate și negative. „Nu va fi eliberat niciodată. Nu!” a scris pe Twitter Raymond Johansen, primarul guvernator al Oslo, care era secretar general al Partidului Laburist în momentul atacurilor.

De asemenea, Breivik va lansa o nouă contestație juridică cu privire la condițiile sale de închisoare, a declarat Storrvik pentru VG.

În 2015, Breivik a încercat să dea în judecată statul norvegian pentru a pune capăt izolării sale în închisoare, argumentând că astfel de condiții stricte îi încălcau drepturile omului.

A câștigat prima rundă în 2016, dar a pierdut la apel. Curtea Supremă Norvegiană nu și-a preluat cazul, nici Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg.

Alte știri:  Serviciile secrete sud-coreene: Coreea de Nord este suspectată că a furnizat Rusiei arme fabricate în anii '70

Țara nordică are unul dintre cele mai liberale regimuri din Europa în ceea ce privește criminalitatea și pedepsele, majoritatea prizonierilor fiind eliberați după ce au executat două treimi din pedeapsa lor.

Cu toate acestea, infractorii pot fi reținuți pe termen nelimitat dacă se consideră că reprezintă încă o amenințare pentru societate.

„Mă simt destul de sigur că sistemul judiciar norvegian va face ceea ce trebuie”, a scris pe Twitter Vegard Wennesland, un supraviețuitor al atacului de pe insula Utoeya.

Urmărește-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Constanța celebrează 85 de ani de la intrarea Navei-școală Mircea în serviciul Forțele Navale Române

În Portul Militar Constanța a avut loc astăzi, 17 mai 2024, o…

Partidul Verde Constanța desființează acuzațiile făcute de foștii membri: “Mitulescu, candidatul SOS la Primăria Constanța, a fost exclus din cauza consumului de droguri”

Un articol apărut recent în ziarul Replica a stârnit controverse, după ce…

Peru clasifică persoanele trans ca fiind “bolnave mintal” printr-un decret guvernamental

Guvernul din Peru a emis un decret prin care persoanele transgen, non-binare…

Coreea de Nord: Sora lui Kim Jong Un neagă orice export de arme către Rusia

Într-o declarație publicată vineri, Kim Yo Jong, puternica soră a liderului nord-coreean…

Poliția franceză a împușcat mortal un bărbat care intenționa să incendieze o sinagogă

Poliția franceză a împușcat mortal un bărbat înarmat care dorea să incendieze…

Un comandant de top al NATO spune că numărul de trupe rusești este insuficient pentru a face progrese la Harkov

Comandantul suprem al forţelor aliate în Europa, generalul Christopher Cavoli, a declarat…