Potrivit unor noi rapoarte, Ucraina ar fi utilizat sisteme de lansatoare de rachete HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System), furnizate de Statele Unite, pentru a lovi ținte situate pe teritoriul Rusiei.

Sistemele HIMARS, de producție americană, au o rază de acțiune suficientă pentru a lovi ținte din Rusia dacă sunt plasate în nord-estul Ucrainei. Până recent, administrația Biden interzisese Ucrainei să folosească aceste sisteme ofensive împotriva țintelor de pe teritoriul Rusiei.

Cu toate acestea, săptămâna trecută, președintele american Joe Biden a permis Ucrainei să folosească sistemele HIMARS într-o anumită măsură pentru a lovi ținte din Rusia. Imediat după această schimbare de politică americană, au apărut rapoarte că Ucraina a lansat o serie de atacuri împotriva unor ținte militare rusești situate la zeci de kilometri în interiorul frontierelor Rusiei.

Potrivit unor surse media rusești citate de publicația ucraineană Kyiv Post, au avut loc atacuri cu rachete din sisteme HIMARS împotriva unor ținte din regiunea Belgorod, Rusia, la scurt timp după decizia SUA. Un sistem de apărare aeriană de tip S-300 ar fi fost distrus. De asemenea, alte publicații precum Institutul pentru Studiul Războiului susțin că a avut loc distrugerea unei baterii S-300/S-400 folosind probabil rachete HIMARS.

Aceste rapoarte sugerează că Ucraina a trecut la o nouă fază a războiului, folosind capabilitățile ofensive de artilerie de mare mobilitate furnizate de aliații săi occidentali pentru a ataca pozițiile militare ruse direct de pe teritoriul inamic. Strategia este menită probabil să diminueze avantajul Rusiei creat de poziționarea de trupe și echipamente lângă granița ucraineană.

Urmărește-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Tentativă de asasinat asupra lui Donald Trump: FBI l-a identificat pe atacator, un tânăr de 20 de ani

Autorităţile americane au făcut un pas important în investigaţia privind tentativa de…