Forțele ucrainene din sud-estul regiunii Harkov profită probabil de realocarea forțelor rusești către axa sudică pentru a desfășura o contraofensivă oportunistă, dar foarte eficientă, la nord-vest de Izium.

Forțele ucrainene au folosit probabil surpriza tactică pentru a avansa cel puțin 20 km în teritoriul deținut de ruși în estul regiunii Harkov la 7 septembrie, recucerind aproximativ 400 de kilometri pătrați de teren. Surse rusești au afirmat că trupele rusești au început să desfășoare întăriri în zonă pentru a se apăra împotriva avansurilor ucrainene, iar gruparea rusă din această zonă a fost probabil subdimensionată din cauza desfășurărilor rusești anterioare pentru a sprijini eforturile în curs de desfășurare pentru a captura restul regiunii Donețk și pentru a sprijini axa sudică, se arată într-o analiză a Institutului pentru Studiul Războiului.

Operațiunile în curs de desfășurare ale Ucrainei în regiunea Herson au forțat forțele rusești să își mute atenția spre sud, permițând forțelor ucrainene să lanseze contraatacuri localizate, dar foarte eficiente, în zona Izyum.

Un oficial reprezentând Republica Populară Donețk, controlată de Rusia, a declarat marți că forțele ucrainene au “încercuit” Balakliia, un oraș estic de 27.000 de locuitori situat între Harkov și Izium, ocupat de Rusia.

“Astăzi, forțele armate ucrainene, după o pregătire de artilerie prelungită (…) au început un atac asupra Balakliia”, a declarat Daniil Bezsonov pe Telegram.

“În acest moment, Balakliia se află în încercuire operativă și în raza de tragere a artileriei ucrainene. Toate abordările sunt tăiate de foc”, a spus el, adăugând că o ofensivă ucraineană de succes ar amenința forțele rusești din Izium, un oraș de importanță strategică pe care Rusia l-a folosit pentru propria ofensivă în estul Ucrainei.

Imagini neverificate care au circulat miercuri pe rețelele de socializare au arătat ceea ce părea a fi un soldat ucrainean pozând în fața unui semn de intrare în Balakliia.

Analiștii au declarat că ținta inițială a ofensivei ar putea fi orașul Kupyansk, un nod rutier cheie pentru aprovizionarea rusă care se îndreaptă spre sud de la graniță în estul Ucrainei.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenskii, a rămas rezervat în privința contraofensivei militare din est, în timp ce armata ucraineană nu a comentat încă presupusul nou plan de luptă.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *