Liderii UE au acceptat Ucraina și Republica Moldova ca țări candidate la aderarea la UE, deschizând o cale de aderare care va dura probabil mai mulți ani.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a scris pe Twitter că este un moment istoric și o “zi bună pentru Europa”.

“Țările voastre fac parte din familia noastră europeană”, a postat ea.

Președintele Ucrainei, Voldimir Zelenski a numit-o “una dintre cele mai importante decizii” din istoria Ucrainei ca stat independent.

De asemenea, el a spus că este “cel mai mare pas spre consolidarea Europei care ar putea fi făcut în acest moment”, iar într-o declarație a mulțumit fiecărui lider UE în parte.

Ucraina și-a depus candidatura la mai puțin de o săptămână după ce a fost invadată în februarie, iar candidatura sa a fost accelerată.

Liderii țărilor UE au aprobat acest demers în cadrul unui summit special desfășurat la Bruxelles.

Ursula von der Leyen a declarat că decizia “întărește Ucraina, Moldova și Georgia, în fața imperialismului rusesc”.

“Și întărește UE”, a adăugat ea, “pentru că arată încă o dată lumii că suntem uniți și puternici în fața amenințărilor externe”.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a salutat, de asemenea, un moment istoric pentru țara sa.

Ea a declarat că există un “drum dificil de parcurs”, dar că acesta oferă “mai multă prosperitate, mai multe oportunități și mai multă ordine”. Țara este una dintre cele mai sărace din Europa.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.