Ucraina a acuzat joi Moscova că a dus cu forța sute de mii de civili din orașele ucrainene distruse în Rusia, unde unii ar putea fi folosiți ca “ostatici” pentru a face presiuni asupra Kievului să cedeze.

Lyudmyla Denisova, ombudsmanul Ucrainei, a declarat că 402.000 de persoane, dintre care 84.000 de copii, au fost duse împotriva voinței lor în Rusia, iar unii au raportat că acolo au rămas fără mâncare și apă.

Kremlinul a oferit cifre aproape identice pentru cei care au fost mutați, dar a spus că aceștia au vrut să meargă în Rusia. Regiunile estice ale țării controlate de rebeli, de exemplu, sunt predominant vorbitoare de limbă rusă, iar mulți oameni de acolo au susținut legături strânse cu Moscova.

Între timp, la o lună de la invazie, cele două părți au schimbat lovituri grele în ceea ce a devenit un război de uzură devastator. Marina ucraineană a declarat că a scufundat Orsk, o mare navă de debarcare în apropierea orașului-port Berdyansk, care fusese folosită pentru a aproviziona forțele rusești cu vehicule blindate. Rusia a afirmat că a cucerit orașul estic Izyum după lupte crâncene.

La summitul NATO de la Bruxelles, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut aliaților occidentali, prin intermediul unei înregistrări video, avioane, tancuri, rachete, sisteme de apărare aeriană și alte arme, afirmând că țara sa “apără valorile noastre comune”. Președintele american Joe Biden, aflat în Europa pentru summitul NATO, a dat asigurări că mai mult ajutor este pe drum, deși părea puțin probabil ca Occidentul să-i dea lui Zelenski tot ce a dorit, de teamă să nu declanșeze un război mult mai amplu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Alte articole

17 morți în urma unui atac cu rachete rusești asupra unor clădiri din Odesa

Cel puțin 17 persoane au fost ucise după ce două rachete rusești…

Ciucă: Preţurile la carburanţi au scăzut, este o realitate care se vede în dimineaţa aceasta în benzinării

Benzina și motorina s-au ieftinit cu 50 de bani pe litru în…

Putin declară că Rusia este deschisă la discuții privind neproliferarea armelor nucleare

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că Moscova este pregătită pentru discuții…

Cetățenii din Belarus au început să primească înștiințări de recrutare

Cetățenii belaruși au început să primească înștiințări de recrutare, a anunțat postul…