Liderii UE au convenit asupra unui prim val de sancțiuni economice împotriva Belarusului în urma deturnării de duminică (23 mai) a avionului Ryanair și au declarat că vor urma și altele, potrivit Euobserver.

UE „solicită tuturor transportatorilor din UE să evite survolarea Belarusului” și va „interzice survolul spațiului aerian al UE de către companiile aeriene din Belarus și va împiedica accesul la aeroporturile din UE a zborurilor operate de astfel de companii aeriene”, au spus liderii într-o declarație comună după întâlnirea din Luni la Bruxelles.

De asemenea, au promis „sancțiuni economice în viitorul apropiat”, fără a oferi detalii, precum și „sancțiuni suplimentare pentru persoane și entități” legate de președintele Belarusului Aleksander Lukashenko.

Interzicerea spațiului aerian va duce la pierderea veniturilor Belarusului din taxele de zbor, în special pe rutele către Asia.

Dar cea mai mare parte a veniturilor externe ale lui Lukashenko provin din exporturile de benzină și îngrășăminte.

Și interdicția de zbor va costa, de asemenea, companiile aeriene din UE din cauza călătoriilor deviate.

Liderii au cerut, de asemenea, „eliberarea imediată a lui Raman Pratasevich și a Sofiei Sapega”, un activist al opoziției din Belarus și iubita sa , care au fost săltați duminică de pe un zbor Ryanair de la Atena la Vilnius după ce un avion de luptă trimis de Lukashenko l-a obligat să aterizeze la Minsk.

Deturnarea sponsorizată de stat a fost „fără precedent”, a declarat cancelarul german Angela Merkel.

Și povestea Belarusului – că a forțat avionul să aterizeze din cauza unei amenințări cu bombă a grupului militant palestinian Hamas – a fost „total incredibilă”, a adăugat ea.

În rândul diplomaților UE au existat speculații cu privire la faptul dacă Rusia a dat o mână de ajutor în fiasco-ul din Belarus.

A fost greu de conceput că serviciul de spionaj KGB din Belarus ar fi fost capabil să-l pună pe Pratasevich sub supraveghere în timp ce se afla în Grecia fără ajutor rus, au declarat pentru EUobserver două surse UE.

Și Rusia ar fi putut dori ca Lukașenko să cadă în dizgrația occidentului, pentru a-l face mai dependent de Moscova, a spus o altă sursă UE.

“Este foarte greu de crezut că acest tip de acțiune ar fi putut fi întreprinsă fără cel puțin acordul autorităților de la Moscova, dar, așa cum spun, nu este încă clar”, a declarat secretarul britanic de externe Dominic Raab, de asemenea, parlamentarilor din parlamentul britanic luni.

La rândul său, ministerul rus de externe a menționat că statele UE au făcut același lucru în 2013 când încercau să-l prindă pe fost analist NSA american Edward Snowden.

Între timp, jurnalistul bielorus Pratasevich a fost afisat la televiziunea din Belarus, mărturisind presupusele infracțiuni și spunând că a fost bine tratat.

“Sperăm că va face față. Ne este teamă să ne gândim chiar la asta, dar este posibil să fie bătut și torturat. Ne temem cu adevărat de asta”, a declarat tatăl său, Dmitri Pratasevich, pentru BBC.

“Suntem într-adevăr șocați și foarte supărați … Acest gen de lucruri nu ar trebui să se întâmple în secolul 21 în inima Europei”, a spus el.

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook