Apple, Google și Meta au fost luați în vizor de autoritățile de reglementare ale Uniunii Europene, în contextul în care blocul comunitar a deschis primele investigații privind “nerespectarea” noii sale legi privind piețele digitale (DMA).

Legea DMA, care a fost promulgată la începutul acestei luni, urmărește să împiedice marile companii de tehnologie să acapareze piețele digitale, creând în același timp un spațiu digital mai echitabil prin limitarea modului în care cele mai mari companii acționează online, inclusiv prin asigurarea faptului că acestea oferă utilizatorilor mai multe opțiuni.

“Nu suntem convinși că soluțiile propuse de [compania mamă a Google] Alphabet, Apple și Meta respectă obligațiile lor pentru un spațiu digital mai echitabil și mai deschis pentru cetățenii și întreprinderile europene”, a declarat comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton.

În cazul în care este găsită vinovată de nerespectarea noii legi, Comisia Europeană, brațul executiv al blocului comunitar, poate impune amenzi de până la 10% din cifra de afaceri totală a unei companii la nivel mondial, ajungând la 20% în cazul recidiviștilor.

DMA însoțește Actul privind serviciile digitale al UE, o legislație revoluționară care prevede măsuri de moderare a conținutului ilegal și de prevenire, de exemplu, a promovării discursului instigator la ură pe platformele lor online.

Google a declarat că a făcut deja “schimbări semnificative” în modul în care serviciile sale funcționează în Europa pentru a se conforma cu DMA – inclusiv modificări recente ale serviciului Google Maps.

“Vom continua să ne apărăm abordarea în lunile următoare”, a declarat directorul pentru concurență al Google, Oliver Bethell.

Apple a declarat că este încrezătoare că măsura sa de a permite utilizatorilor de iPhone să schimbe mai ușor browserele web respectă DMA și că va “continua să se implice în mod constructiv cu Comisia Europeană pe măsură ce aceasta își desfășoară investigațiile”.

Alte știri:  Vânătoarea de urși în România: Aproape o mie de exemplare vor fi sacrificate în următorii doi ani
Urmărește-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Ploi torențiale, vijelii și grindină: Meteorologii anunță vreme extremă în aproape jumătate de țară

Meteorologii au emis o avertizare Cod Galben de instabilitate atmosferică în zona…

Șase persoane ucise cu cianură într-un hotel de lux din Bangkok

Poliția thailandeză a dezvăluit miercuri că șase oaspeți americani și vietnamezi, găsiți…

Prinși în infernul războiului: Indieni recrutați forțat în armata rusă cer ajutor pentru întoarcerea acasă

Doi bărbați indieni care luptă pentru Rusia în războiul din Ucraina au…

Elon Musk mută companiile X și SpaceX din California în Texas. Miliardarul dă vina pe o lege pro-transsexuali

Miliardarul tech Elon Musk a anunțat marți că va muta sediile principale…

Seceta lovește România: 290 de localități se confruntă cu restricții de apă, iar 239 de fântâni au secat complet

România se confruntă cu o situație alarmantă în ceea ce privește resursele…