Uniunea Europeană și AstraZeneca nu au reușit să pună capăt unei crize din cauza aprovizionării cu vaccinul impotriva coronavirusului, deoarece Bruxellesul a atacat „lipsa continuă de claritate” a companiei în ceea ce privește programul de livrare și i-au cerut să vină cu un plan clar.

Deși ambele părți au declarat că discuțiile de urgență la nivel înalt purtate miercuri seară au fost „constructive”, nu au făcut prea mult pentru a soluționa disputa cu privire la faptul dacă compania ar trebui să livreze zeci de milioane de doze mai mult către UE decât intenționează să o facă în primele trei luni anul.

Negocierile au avut loc după o escaladare dramatică miercuri, când Comisia Europeană a declarat că AstraZeneca trebuie să utilizeze producția din fabricile sale din Marea Britanie pentru a efectua mai multe livrări către UE. Compania insistă asupra faptului că contractul său cu blocul european nu o obligă să respecte programul de livrare inițial, ci doar să facă „cel mai bun efort” pentru a face acest lucru.

Stella Kyriakides, comisarul UE pentru sănătate, a declarat miercuri târziu că blocul european a rămas „unit și ferm” în credința sa că „trebuie îndeplinite obligațiile contractuale”.

„Regretăm lipsa continuă de claritate a programului de livrare și solicităm un plan clar de la AstraZeneca pentru livrarea rapidă a cantității de vaccinuri pe care am rezervat-o pentru primul trimestru”, a postat ea pe Twitter după discuțiile cu reprezentanții companiei, inclusiv Pascal Soriot, director executiv. „Vom colabora cu compania pentru a găsi soluții și a livra vaccinuri rapid pentru cetățenii UE.”

AstraZeneca a declarat că domnul Soriot a fost încântat să participe la întâlnirea cu consiliul de conducere al vaccinului din UE, care include reprezentanți ai comisiei și ai statelor membre.

„Am avut o conversație constructivă și deschisă despre complexitatea creșterii producției de vaccin și provocările pe care le-am întâmpinat”, a spus compania. „Ne-am angajat să avem o coordonare și mai strânsă pentru a stabili în comun o cale pentru livrarea vaccinului nostru în lunile următoare, pe măsură ce continuăm eforturile noastre de a aduce acest vaccin la milioane de europeni fără niciun profit în timpul pandemiei.”

Oficialii UE spun că AstraZeneca intenționează acum să livreze doar aproximativ un sfert din cele 100 de milioane de doze așteptate în primele trei luni ale anului, provocând o lovitură grea . Compania a acuzat deficitul problemelor lanțului de aprovizionare și a insistat că – contrar suspiciunilor oficialilor UE – nu a deviat livrările din Uniunii Europene către Regatul Unit sau alte țări.

Autoritatea de reglementare a Agenției Europene pentru Medicamente ar putea decide să dea aprobarea mult așteptată vaccinului AstraZeneca la o ședință de vineri. Tot vineri, Comisia urmează să dezvăluie propuneri de înăsprire a normelor privind exporturile de doze în afara uniuniiUE și AstraZeneca nu reușesc să rezolve disputa privind furnizarea de vaccinuri, deși rămâne neclar dacă va da statelor membre competența de a bloca transporturile.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Alte articole

Un oficial rus instalat în Herson îl sfătuiește pe Serghei Șoigu să se “împuște”

Un atac public șocant la adresa înaltei conduceri a Rusiei a venit…

Biden afirmă că amenințările lui Putin sunt reale și ar putea declanșa un “Armaghedon” nuclear

Joe Biden a avertizat că lumea s-ar putea confrunta cu un “Armagedon”…

O înregistrare video din Rusia arată sute de persoane înarmate care se plâng de haosul mobilizării

Un videoclip care arată peste 500 de oameni mobilizați în regiunea Belgorod…

Kim Jong Un l-a felicitat pe Vladimir Putin cu ocazia zilei sale de naștere, lăudându-l pentru “conducerea distinsă și voința puternică”

Liderul nord-coreean Kim Jong Un l-a felicitat pe Vladimir Putin cu ocazia…

Hong Kong oferă 500.000 de bilete de avion gratuite pentru a-i convinge pe turiști să se întoarcă

Înainte de pandemie, Hong Kong primea anual aproape 56 de milioane de…

Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat activiștilor pentru drepturile omului din Belarus, Rusia și Ucraina

Premiul Nobel pentru Pace din acest an a fost acordat la trei…

Ucraina a recuperat 500 km pătrați de teritoriu într-o săptămână, afirmă Zelenski

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat joi că forțele Kievului au recucerit…