Uniunea Europeană și AstraZeneca nu au reușit să pună capăt unei crize din cauza aprovizionării cu vaccinul impotriva coronavirusului, deoarece Bruxellesul a atacat „lipsa continuă de claritate” a companiei în ceea ce privește programul de livrare și i-au cerut să vină cu un plan clar.

Deși ambele părți au declarat că discuțiile de urgență la nivel înalt purtate miercuri seară au fost „constructive”, nu au făcut prea mult pentru a soluționa disputa cu privire la faptul dacă compania ar trebui să livreze zeci de milioane de doze mai mult către UE decât intenționează să o facă în primele trei luni anul.

Negocierile au avut loc după o escaladare dramatică miercuri, când Comisia Europeană a declarat că AstraZeneca trebuie să utilizeze producția din fabricile sale din Marea Britanie pentru a efectua mai multe livrări către UE. Compania insistă asupra faptului că contractul său cu blocul european nu o obligă să respecte programul de livrare inițial, ci doar să facă „cel mai bun efort” pentru a face acest lucru.

Stella Kyriakides, comisarul UE pentru sănătate, a declarat miercuri târziu că blocul european a rămas „unit și ferm” în credința sa că „trebuie îndeplinite obligațiile contractuale”.

„Regretăm lipsa continuă de claritate a programului de livrare și solicităm un plan clar de la AstraZeneca pentru livrarea rapidă a cantității de vaccinuri pe care am rezervat-o pentru primul trimestru”, a postat ea pe Twitter după discuțiile cu reprezentanții companiei, inclusiv Pascal Soriot, director executiv. „Vom colabora cu compania pentru a găsi soluții și a livra vaccinuri rapid pentru cetățenii UE.”

AstraZeneca a declarat că domnul Soriot a fost încântat să participe la întâlnirea cu consiliul de conducere al vaccinului din UE, care include reprezentanți ai comisiei și ai statelor membre.

„Am avut o conversație constructivă și deschisă despre complexitatea creșterii producției de vaccin și provocările pe care le-am întâmpinat”, a spus compania. „Ne-am angajat să avem o coordonare și mai strânsă pentru a stabili în comun o cale pentru livrarea vaccinului nostru în lunile următoare, pe măsură ce continuăm eforturile noastre de a aduce acest vaccin la milioane de europeni fără niciun profit în timpul pandemiei.”

Oficialii UE spun că AstraZeneca intenționează acum să livreze doar aproximativ un sfert din cele 100 de milioane de doze așteptate în primele trei luni ale anului, provocând o lovitură grea . Compania a acuzat deficitul problemelor lanțului de aprovizionare și a insistat că – contrar suspiciunilor oficialilor UE – nu a deviat livrările din Uniunii Europene către Regatul Unit sau alte țări.

Autoritatea de reglementare a Agenției Europene pentru Medicamente ar putea decide să dea aprobarea mult așteptată vaccinului AstraZeneca la o ședință de vineri. Tot vineri, Comisia urmează să dezvăluie propuneri de înăsprire a normelor privind exporturile de doze în afara uniuniiUE și AstraZeneca nu reușesc să rezolve disputa privind furnizarea de vaccinuri, deși rămâne neclar dacă va da statelor membre competența de a bloca transporturile.

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

VIDEO. RA-APPS investește în secret 7 milioane de euro din bani publici în viitoarea locuință a lui Klaus Iohannis

Regia Protocolului de Stat a început în secret renovarea unui fost sediu…

Macron nu exclude trimiterea de trupe terestre în Ucraina 

Președintele francez, Emmanuel Macron, a declarat că nu exclude trimiterea de trupe…

Fostul prefect de Gorj, Dan Ilie Morega, internat la psihiatrie după ce a fost prins de patru ori la volan în ultima lună, deși permisul îi fusese retras

Fostul prefect de Gorj, Dan Ilie Morega, se află în prezent internat…

Ciolacu spune că nu știe dacă vila renovată cu milioane de euro este destinată președintelui Iohannis

Marcel Ciolacua a anunțat că va solicita informații cu privire la o…

Peste 2 milioane de animale au murit în Mongolia din cauza vremii extreme

Iarna aceasta a fost mai severă decât de obicei în Mongolia, cu…

New York Times: CIA a construit 12 baze secrete de spionaj în Ucraina, purtând un război din umbră împotriva Rusiei din 2014

Publicația New York Times dezvăluie într-un articol nivelul de sprijin acordat de…

Sonda spațială Odiseu a trimis primele imagini de la aselenizarea sa pe Lună

Sonda americană Odiseu, dezvoltată de compania Intuitive Machines, a trimis primele imagini…

Parlamentul Ungariei aprobă cererea Suediei de aderare la NATO

Parlamentul Ungariei a votat luni pentru a ratifica cererea Suediei de a…