Miniștrii de externe ai UE au convenit miercuri să suspende în totalitate un acord de facilitare a vizelor cu Rusia, ceea ce face mai dificilă și mai costisitoare intrarea cetățenilor ruși în țările din Uniunea Europeană, relatează Reuters.

Am convenit asupra … suspendării totale a acordului de facilitare a eliberării vizelor între Uniunea Europeană și Rusia. Acest lucru va reduce semnificativ numărul de noi vize eliberate de statele membre ale UE. Va fi mai dificil, va dura mai mult“, a declarat șeful politicii externe a UE, Josep Borell

Anunțul de astăzi nu se opune unei interdicții generale a vizelor de călătorie pentru ruși, așa cum solicitau statele din estul UE și țările nordice.

Cu toate acestea, nu s-a putut ajunge la un acord privind o interdicție totală după ce Germania și Franța și-au avertizat colegii că o astfel de măsură ar fi contraproductivă.

Unele state estice au declarat că vor continua să aplice ele însele o interdicție de acordare a vizelor dacă nu se ajunge la un acord la nivelul UE.

Peste un milion de cetățeni ruși au intrat în blocul comunitar prin punctele de trecere a frontierei terestre de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, majoritatea prin Finlanda și Estonia, a declarat Frontex., agenția de frontieră a UE.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *