Comisia Europeană a anunțat decizia provizorie de a institui noi tarife vamale la importurile de mașini electrice produse în China. Această măsură are drept scop reducerea decalajului de preț dintre vehiculele electrice chinezești și cele europene, precum și asigurarea unei competiții echitabile pe piața auto din Uniunea Europeană.

Conform investigației efectuate de Comisie, mașinile electrice produse în China beneficiază de numeroase subvenții și ajutoare de stat din partea guvernului chinez. Aceste facilități fiscale și financiare ridicate le conferă un avantaj semnificativ producătorilor chinezi pe piața europeană, unde vânzările lor au crescut exponential în ultimii ani.

Pentru a contracara acest dezavantaj, Comisia propune introducerea următoarelor tarife suplimentare:

  • BYD (principalul producător chinez): 17,4%
  • Geely: 20%
  • SAIC: 38,1%
  • Alți producători chinezi care au cooperat la investigație: 21%
  • Alți producători chinezi care nu au cooperat: 38,1%

La aceste tarife se va adăuga taxa vamală deja existentă de 10% la importurile de mașini electrice din China. Măsura are ca scop majorarea prețului final al vehiculelor electrice chinezești astfel încât să se apropie mai mult de cel al concurenților europeni.

Producătorii chinezi vor putea absorbi parțial noile tarife în propriile costuri dar creșterea prețurilor risca să le limiteze cota de piață actuală de 7-8% în Europa.

Decizia finală asupra taxelor suplimentare se va lua în luna noiembrie, urmând a fi decisiv sprijinul pe care îl vor acorda statele membre COM, dat fiind interesele economice divergente.

Urmărește-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Tentativă de asasinat asupra lui Donald Trump: FBI l-a identificat pe atacator, un tânăr de 20 de ani

Autorităţile americane au făcut un pas important în investigaţia privind tentativa de…